Josef Hemström åker varje år på flera lajv-arrangemang, ofta ute i skogen i en miljö som passar för ett rollspel. Rollspelet kan pågå i flera dagar då deltagarna agerar i sina roller. Lajv kan beskrivas som en improvisationsteater utan publik. Hans favoritgren är medeltida fantasy. Böcker som Sagan om ringen inspirerar.
– Jag gillar att klä ut mig och gestalta. Helst spelar jag nog en ond figur, av icke-mänsklig karaktär. Det här är mitt sätt att släppa vardagen en stund.

Josef Hemström syr sina rollspelskläder själv. Han har tillsammans med andra byggt till exempel riddartält.
– Vi som åker på lajv kommer från alla samhällsgrupper och är både unga och gamla. Den äldsta jag känner är 82.

Josef Hemström började för 25 år sedan.
– Att lajva stärker självkänslan enormt mycket. I skolan vågade jag knappt säga halv sju. Nu kan jag tala inför ett stort antal personer. Jag utvecklas hela tiden som människa.

Josef Hemström

Ålder: 41 år.
Bor: I Västerås.
Gör: Jobbar inom specialen på Karolf Städservice.