Mustafa Ali, Abdul Badawi och Jabir Osman Elmi i klass 7A från Ryaskolan utmanar varandra i ett spel där det gäller att klippa gräsmattor så effektivt som möjligt. Abdul Badawi blev dagens medarbetare och vinner spelomgången.

Startsignalen har plingat och Jovana Stefanović, Aminata Diomande och Medina Musić i laget Gang gang kastar sig över den första stationen. För att återställa frysbakten på luftvärmaren behövs fyra händer som samtidigt ska vrida ett antal vred åt olika håll.
De läser instruktionen, tar
grepp om vreden och räknar till tre.

Yes! Den gröna lampan tänds och de kan skynda vidare till nästa station. Där hänger en gigantisk nyckelknippa bredvid ett litet skåp. Uppgiften är att hitta rätt nyckel genom att prova sig fram.

Louise Rickardsson är koordinator på fastighetslabbet.

En timme tidigare har Jovana och hennes klasskompisar i 7A på Ryaskolan tumlat in i kapprummet på Framtidens Fastighetslabb i ett bostadsområde i Tynnered. När
alla slagit sig ner på den färgglada trappstegspyramiden mitt i rummet slänger värden Louise Rickardsson ut en fråga:
– Vad finns det för olika sorters fastigheter?

Svaren kommer snabbt: skola, villa, affär, sporthall. Louise bekräftar och förklarar att det behövs mycket folk för att ta hand om alla dessa fastigheter – för att underhålla och reparera, ha koll på ekonomin, planera nybyggen med mera.

Under tre timmar ska eleverna nu få lära sig mer om branschen, genom att testa uppgifter och utmaningar kopplade till de olika yrkena – från att felsöka elkablar och klippa gräs utan att köra på stenar i ett tv-spel, till att lösa konflikter mellangrannar och planera ett bostadsområde.

Fastighetslabbet är det enda i sitt slag i Sverige och öppnade i november 2017. Maria Hultgren, HR-specialist på Bostadsbolaget, arbetade fram konceptet i samarbete med Magdalena Dawidson, HR-strateg på Familjebostäder.
– Tidigare har vi mött ungdomar genom att stå på mässor, samarbeta med utbildningar och andra traditionella metoder. Med ett fastighetslabb ville vi hitta ett nytt sätt där vi kan ge en möjlighet att pröva praktiskt.

Alla stationer är specialbyggda och utöver koordinatorn Louise Rickardsson finns även timanställda guider. Så det kostar en hel del. Men Maria Hultgren tror att man får igen det.
– Det kommer ta ett tag innan vi ser effekten, men vi tror att det är välinvesterade pengar. Vi står inför ett generationsskifte och har ett stort rekryteringsbehov framöver, framför allt när det gäller fastighetsvärdar.

Uppgiften avklarad! Jovana Stefanović, Medina Musić och Aminata Diomande lyckades planera ett bostadsområde med 700 lägenheter på tio minuter. Nu blir de fotade av värden Louise Rickardsson.

Jovana, Aminata och Medina har hunnit fram till stationen där uppgiften är att bygga ett bostadsområde med 700 lägenheter. De ställer upp husmodeller i blått, rött och grönt i rasande fart på det stora bordet. Lamellhus, punkthus, korshus. Skola, bibliotek, köpcentrum. ”Bara fem minuter kvar”, har Louise Rickardsson just ropat. Medina Musić flyttar om en av de blå modellerna.
– Pizzerian behöver vara i närheten av lägenheterna.
– Ja, och vi behöver en parkering så att de har någonstans att ställa sina bilar, säger Jovana Stefanović.

När slutsignalen går återsamlas alla lag på sittpyramiden. Tystnaden är spänd när guiden Helen Nyberg tillkännager resultatet.
– Det var en jämn kamp, men ett lag var lite vassare. Vinnare är… Gang gang! Jovana, Aminata och Medina hoppar upp av glädje. Förstapriset är var sin chokladmedalj, sedan får alla tröstprisgodis ur en säck.

Jovana Stefanović är nöjd med förmiddagen.
– Aktiviteterna var bra – det var roligt, men man lärde sig fortfarande saker.
Hon har fått kunskap om flera yrken hon inte kände till tidigare. Men siktet är fortfarande inställt på ett annat mål.
– Jag vill bli konstnär. Eller kanske bildlärare.
Hon älskar att måla och teckna. Fast hennes mamma tycker hon ska nöja sig med att se det som en hobby.
– Jag tycker att det är viktigt att jobba med det man vill. Men mamma har delvis rätt. Det är svårt att leva av att måla, så det är bra att ha ett annat yrke så man överlever. Det skulle kanske kunna vara något med ekonomi eller inköp i fastighetsbranschen.

Framtidens Fastighetslabb

  • Upplevelsecentret har byggts
upp av Framtidenkoncernen, där de allmännyttiga bostadsbolagen i Göteborg ingår. Syftet är att erbjuda ett lustfyllt lärande om branschen.
  • Sedan starten i november 2017 har centret haft cirka 750 besökare. De flesta är i åldrarna 10–16 år, men det kommer även vuxenstuderande och studiebesök från branschen.