Ylva Johansson vill göra visstid till valfråga
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson anser att höstens riksdagsval är ett ödesval. ”Om vi får en högerregering med stöd av Sverigedemokraterna kommer det att direkt märkas i LO-gruppernas vardag”, säger hon.
Arbetsmarknadsdepartementet ligger på Fredsgatan i Stockholm, men fred i den stundande valrörelsen vill ministern verkligen inte ha.
– Jag hoppas att vi får en ordentlig fajt om anställningstryggheten och turordningsreglerna och visstiderna, säger Ylva Johansson.
Hon möter Fastighetsfolket i sin pressekreterares arbetsrum, där väggarna är tapetserade av pressklipp. Arbetsmarknaden är superintressant för medierna just nu. Om ministern får bestämma kommer det att fortsätta så under valrörelsen.
– De som står längst ifrån oss i arbetsmarknadspolitiken är Sverigedemokraterna och Moderaterna. I det här valet blir det väldigt tydligt att den gamla högern är tillbaka. Nu blåser det fritt ute på högerkanten.
Hon varnar för en växande otrygghet om landet får en moderatledd regering efter valet.
– En högerregering kommer att innebära tydliga försämringar för i princip alla LO-medlemmar. Det är otrygga anställningar, lagstiftning om sänkta löner, höjda hyror med marknadshyror, sänkt a-kassa, nej till barnbidrag och det betyder minskade resurser till väl färden.
Ylva Johansson är uppvuxen i ett radhus i Botkyrka nära Stockholm. Hennes barndomskamrater och deras familjer var nyinflyttade. Många hade kommit från andra länder. Botkyrka var på 1970-talet en av landets invandrartätaste och fattigaste kommuner.
Redan som barn drogs hon till frågor om fattigdom och rättvisa. Först trodde hon att uppdelningen mellan fattiga och rika var som en orubblig naturlag. I tonåren förstod hon att det inte var så, utan att det kunde förändras.
Den insikten drog henne in i politiken.
På sitt skrivbord i departementet har hon en hög av frågor som rör den grundläggande tryggheten för arbetstagarna. En fråga som hon nyss har kunnat bocka av som löst är etableringsjobben, efter knepiga förhandlingar med fack och arbetsgivare.
Men tre LO-förbund har ändå sagt nej till initiativet och tre andra är tveksamma, bland dem Fastighets.
Är du besviken på dessa LO-förbund?
– Nej, jag tror nämligen att många av dem kommer att ändra sig och säga ja.
Etableringsjobben vänder sig till nyanlända och långtidsarbetslösa. Det ska leda till fasta heltidstjänster inom två år, stödet får inte enbart användas till att sänka arbetsgivarens kostnader. Missbruk kan anmälas till en nämnd som parterna har.
– LO-sidan har lyckats väl och upp nått en helt annan kontroll än vad som gäller med andra subventionerade anställningsformer.
Många av Fastighets medlemmar pressas av hårda villkor på arbetsmarknaden. När en ny företeelse som hyvling uppstår skonas inte deras arbetsplatser.
Vid arbetsbrist skär arbetsgivaren ned på arbetstiden för en mängd anställda i stället för att säga upp. Då får alla svårare att klara sig på lönen.
– Det är ett otyg. Vi ska inte ha hyvling, säger Ylva Johansson.
Frågan ligger i en utredning som ska komma med förslag på lösningar, liksom på problemet med sms-anställningar och anställningsavtal som inte speglar den verkliga arbetstiden.
– Jag vill avskaffa allmän visstid. Det ska finnas ett skäl till varför man har en visstidsanställning och inte en fast anställning.
– Det får gärna bli en valfråga.
Under sin politiska karriär har Ylva Johansson flera gånger varit huvudperson i medierna. Som ung riksdagskvinna bytte hon parti från Vänstern till Socialdemokraterna. Senare blev hon minister med nyfödda tvillingar i barnvagnen. När hon blev kär i ministerkollegan och nuvarande maken Erik Åsbrink tvingades hon avgå. Statsministern ville inte ha ett kärlekspar som ministrar.
Nu ligger en fråga på hennes bord som kan få rubriksättarna att ta fram de största rubrikstilarna igen. Strejkrätten utreds efter den långvariga konflikten i Göteborgs containerhamn mellan utbrytarfacket Hamnarbetarförbundet och arbetsgivarna.
Inom de etablerade facken finns en stor oro. Inskränks strejkrätten kan arbetsgivarnas makt öka, de kan börja avtalsshoppa och välja det billigaste avtalet.
– Vi kommer inte att öppna för avtalsshopping eller göra något som ändrar maktbalansen på arbetsmarknaden, lugnar Ylva Johansson de oroliga.
Hon siktar på en begränsad lagändring som inte får negativa konsekvenser för förbund som står bakom den svenska modellen.
– Är det här lätt? Nej, i helvete heller, men det går!
Visste du att...
... att Ylva Johansson älskar fotboll och Hammarby och följer deras matcher i klacken.
... att Ylva Johansson har Ingvar Carlsson som förebild. ”Han gjorde många modiga saker, en stor skattereform, budgetsanering, tog oss in i EU och hade ett stort mod som ledare.”