Socialdemokraterna presenterade i juni sin handlingsplan för en tryggare arbetsmarknad. Glädjande många välkomna besked för Fastighets medlemmar finns med i den.

Den visar att Socialdemokraterna tar våra medlemmars vardag på allvar och vill förändra den till det bättre. Den innehåller direkta förslag som gör stor skillnad för oss.

Jag vill särskilt nämna dessa förslag som behöver genomföras:

  • Avskaffa allmän visstid.
  • Stärk rätten till heltid.
  • Begränsa de delade turerna och sätt stopp för hyvling.

Nyligen fick jag frågan vilken som är den enskilt värsta otryggheten för våra medlemmar. Jag svarade arbetsgivarnas hyvling av tjänster.

Det är ett stort oskick, inte minst i städbranschen, att anställda blir av med heltidstjänster och i stället får deltidstjänster. Från den ena dagen till den andra och utan förhandling minskar försörjningen. Ena dagen har du en heltidslön som räcker, men knappt. Andra dagen har arbetsgivaren tagit bort arbetstid så att lönen inte räcker till längre.

Arbetsgivaren bestämmer helt själv att öka sin förtjänst/kapa sina kostnader och låter de anställda ta hela smällen i sin privatekonomi utan förvarning. Det är den värsta sortens tecken i tiden. De skapar ett samhälle som inte är vårt. De kapar tilliten till framtiden.

Socialdemokraterna vill också sätta stopp för missbruk av arbetsgivares subventionerade anställningar.

Missbruket är ett stort problem inom serviceyrken. Det finns arbetsgivare som tar hem hela städobjekt med enbart subventionerade anställda för att konkurrera med lägre kostnader. Det drabbar hela branscher och slår hårt mot andra arbetsgivare. Subventionerade anställningar behövs för att alla ska ha en chans till anställning, men missbruket måste stoppas.

Jag önskar er alla en trevlig sommar och avkopplande semester.