Du är inte bara vaktmästare på Folkets hus i Hammarkullen, du är även poet, radiopratare och nu initiativtagare till den här bokmässan. Hur kom du på idén?
– Jag kommer ursprungligen från Bolivia och har jobbat som journalist, författare och tandtekniker bland annat. Men det som jag är mest engagerad i är samhället, vad som är bra och vad man kan lära sig. Från små förortsområden ser man ofta bara det negativa, med kriminalitet och utsatthet. Men det finns även positiva delar. Vi måste vara positiva förebilder för våra barn och se till att saker blir bättre. Och om man vill att något ska hända måste man röra om i grytan.

– När Göteborgs bokmässa lät Nya tider ha en monter rann bägaren över. Då tänkte jag att ”varför kan vi inte göra en egen mässa här?”. Jag la ett förslag till kulturlokalen Blå stället i Angered och plötsligt sa de ja. Nu jobbar jag tillsammans med Anni-Frid Frisk som är producent på Blå stället.

Josés hjärta slår för Hammarkullen

Intervjun

Vad är syftet med bokmässan?
– Vi vill synliggöra olika skribenter, oavsett varifrån de kommer, vilket språk de skriver på, om de är män eller kvinnor, unga eller gamla eller om de har någon funktionsnedsättning.

– Språk är en nyckel för att kunna möta en annan människa. Till skillnad från andra bokmässor lyfter vi inte bara ett språk vi lyfter alla språk eftersom förortsområdena är mångkulturella. Men det handlar inte bara om att lyfta skribenten, utan också om att lyfta folket, för vi behöver läsare också. Vi vill jobba från botten till högsta nivå.

Alexandra Pascalidou: Lyssna på mammorna i miljon­programmen

Krönika

Vad kommer att hända under dagen?
– Det kommer att bli debatt om varför det är viktigt att skriva och sprida litteratur i förorten, det kommer författare från många olika länder, det blir workshops, bokbord, seminarier.

– Det är inte bara författare, organisationer och förlag som håller till i området, utan det kan också vara från andra delar av landet. Bland annat kommer Alexandra Pascalidou som brukar skriva i Fastighetsfolket.

Är ni konkurrenter till den stora bokmässan i Göteborg?
– Nej, vi är ett komplement. De har också engagerat sig här och de första 300 besökarna kommer att få en fribiljett till bokmässan veckan efter.

Angereds bokmässa

Bokmässan hålls den 22 september på Kulturhuset Blå stället i Angered.

Bland de inbjudna gästerna finns bland andra:

  • Alexandra Pascalidou, författare, journalist och krönikör i Fastighetsfolket.
  • Aleksander Motturi, en av drivkrafterna bakom Clandestino Institut och kulturtidskriften Glänta.
  • Sami Said, författare till romanen "Väldigt sällan fin" och "Monomani".
  • Carlos Decker-Molina, journalist, författare och poet från Bolivia.
  • Samira Motazedi, författare till "En gång i veckan drömmer jag att jag är i Iran".
  • Karwan Faraj är dokumentärmakare, rappare och ungdomscoach, uppvuxen i Gårdsten.