Nå medlemmar vid arbetsplatsbesök

Som Fastighetsfolket tidigare skrivit består 6F:s valplattform av tre huvuddelar: ordning och reda på arbetsmarknaden, investeringar i att få fler i arbete och en stärkt välfärd.
Fram till valet den 9 september ska LO nå en halv miljon personer. Av dem ska de fem förbunden, där Fastighets ingår, nå 100 000 personer. Fastighets interna mål är också att samtala med alla sina medlemmar via arbetsplatsbesök, utbildningar och genom telefonsamtal.

6 900 valsamtal från Fastighets

Nyheter

Klimatet förändras

Tommy Gustavsson har jobbat som fastighetsskötare sedan 18 år tillbaka, samtliga av de hos kooperativa bostadsbolaget SKB. Den allra viktigaste valfrågan för honom är miljön.
– Man märker ju hur klimatet förändras mer och mer, säger han, och vill bland annat se fler satsningar på miljövänligt resande.
– Man åker ju på flygresor, men det finns ju inga alternativ, säger Tommy Gustavsson.

Miljön är viktigaste den viktigaste valfrågan för Tommy Gustavsson, fastighetsskötare hos SKB.

Nöjd med arbetsgivaren

Fastighetsskötaren är nöjd med hur hans arbetsgivare jobbar med miljöfrågorna. Bland annat har SKB skaffat sig flera bilar som drivs bara med el.
– Här i Farsta har vi en elbil som vi kan åka ut med om det skulle vara något akut. Vi har även börjat skaffa oss fler elverktyg till trädgårdarna, säger han.

Macdonald Mutundo jobbar som städare hos företaget Solreneriet och för honom toppar satsningar på fler bostäder listan över de viktigaste frågorna i valet.
– Jag hoppas att det ska byggas många nya bostäder och att de inte är så dyra. Jag hoppas också att många unga ska kunna flytta in i de nya bostäderna, för idag är det svårt för de att hitta någonstans att bo, säger han.

Macdonald Mutundo, städare hos Solreneriet, vill att det byggs fler bostäder.

Mjuka lån ett alternativ

Det är heller inte alla unga som kan ta lån för att köpa en bostad. Därför tror Macdonald Mutundo på så kallade mjuka lån som att ett alternativ, där man som ung får ta lån till en lägre ränta än vanligt.
– Med mjuka lån kanske man bara skulle behöva spara i två år för att ha en chans att köpa en bostad, säger Macdonald Mutundo, som även hoppas på att nästa regering ska satsa mer på att skapa fler jobbmöjligheter.

Hur stor påverkan kommer valet att ha för ens arbetssituation? Inte särskilt, tror Tommy Gustavsson.

– Man har varit med om alla olika regeringar och jag tycker inte det har påverkat direkt. Värre var det när man jobbade i byggbranschen, då märkte man på 3-4 dagar när marknaden svängde och jobben försvann.

Detta vill 6F i valet

1. Ordning och reda på arbetsmarknaden
Stärk anställningsskyddet och skrota otrygga anställningar
Svenska kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad
Trygghet under arbetstid – mer resurser till Arbetsmiljöverket och myndighetssamverkan

2. Investeringar för arbete
Kompetensutveckling genom arbetslivet
Bostäder för vanligt folk – utveckla investeringsstödet för hyresrätter
Satsningar på grönare trafik

3. Välfärd
Välfärdssatsning utan riskkapitalbolag
En sjukförsäkring för återhämtning
Trygghet mellan jobb – en arbetslöshetsförsäkring som håller

6F består av fem LO-förbund: Fastighets, Seko, Byggnads, Målarna och Elektrikerna.