Oro över stort SD-stöd i Skåne
Sverigedemokraterna, SD, har gått starkt framåt i Skåne. I flera kommuner röstades SD fram som största parti i riksdagsvalet, till exempel i Trelleborg. Måna Johansson, fastighetsvärd på Stena Fastigheter, har länge bott där och oroas över konsekvenserna: "Hat föder hat". Oron delas från flera håll.
Rösträkningen efter riksdagsvalet pågår fortfarande och kommer bli klar först under de närmsta dagarna. Något som redan är tydligt är att Socialdemokraterna har backat flera procentenheter jämfört med förra valet, till omkring 28 procent.
Klart är också att Sverigedemokraterna har ökat över 4 procentenheter jämfört med förra valet och kommer att landa på omkring 17 procent i år. Störst stöd har de i Skåne där andelen SD-röster i många kommuner ligger över rikssnittet.
Förståelse för missnöjet
I Trelleborg har över 30 procent röstat på SD, enligt den preliminära räkningen. Det är tydligt över rikssnittet och gör SD till det riksdagsparti som fått flest röster från Trelleborgsborna. Även i kommunvalet är SD största parti med drygt 25 procent av rösterna.
Måna Johansson var tidigare klubbordförande på Stena Fastigheter i Malmö, och har fram till nyligen bott i Trelleborg.
– SD diskuteras mycket och många står på deras sida, det märktes redan vid förra valet. Själv är jag stolt icke-SD:are, säger hon.
Däremot är hon inte förvånad över att så många har röstat på Sverigedemokraterna.
– Jag har full förståelse för missnöjet, Skåne har tagit emot jättemånga nyanlända, framför allt minderåriga, som ska placeras ut och det har inte fungerat bra. Jag förstår frustrationen. Men jag tror att det finns andra lösningar och politiken handlar om mer än invandringsfrågan, säger Måna Johansson.
Hon är rädd för att Sverigedemokraternas ökning kan få stora konsekvenser.
– Jag tror att hat föder hat, säger hon.
Kan finnas flera förklaringar
Även i Helsingborg var stödet för Sverigedemokraterna i riksdagsvalet över rikssnittet, 24 procent. I kommunvalet är partiet tredje störst, efter Socialdemokraterna och Moderaterna.
Hasan Berisha, arbetsplatsombud på Helsingborgshem, tror att missnöje är en del av förklaringen, men menar att det även finns en annan förklaring.
– Jag tror att det har blivit sammanblandning mellan S och SD. Det är många invandrare som har röstat i år som har svårt med språket och jag tror att det skulle ha behövts mer information på fler språk, säger han.
Sergio Laguna är städare på ISS och fackligt förtroendevald i Malmö. Trots det ökade SD-stödet i flera skånska kommuner finns det också några orter och kommuner som går emot trenden. Malmö är ett exempel. Där har SD ökat, men inte mer än rikssnittet.
– Jag träffar många medlemmar och det har blivit många diskussioner om SD. Vi har pratat om vilka risker som finns om de skulle ta makten och om vad som skulle försämras. Men många som röstar på SD vill inte ta debatten, de har inga argument, säger han.
Förklaringen till att Malmö inte följer trenden för många andra håll i Skåne och röstar fram SD som största parti tror han beror på att det är en storstad och att det finns mycket förståelse och acceptans för mångkultur.
– Jag har inte så bra koll på andra kommuner i Skåne men jag tror att många som röstar på SD inte har så bra koll på vad de har röstat på. SD har inget att erbjuda arbetarklassen och de skyller alla problem på invandrarna och skapar oro, säger Sergio Laguna.
Lund under rikssnittet
Även Lund sticker ut i Skåne med sitt relativt sett svaga stöd för Sverigedemokraterna. I hela landet är stödet för SD omkring 17 procent medan det i Lund är 12 procent.
– Jag tror att det beror på att vi är en studentstad med blandad befolkning, säger Ewe Nilsson, som är klubbordförande på Lunds kommunala bostadsbolag och regionalt skyddsombud.
Han har inte märkt så mycket av invandrarfientlighet och rasism och menar att det generellt inte har pratats så mycket politik på de arbetsplatser han besökt.
– Det som är mest skrämmande enligt mig är att många som kom till Sverige på 1960-talet har gått med i SD.
Socialdemokraterna störst i LO trots tapp
- Socialdemokraterna är största partiet bland LO:s medlemmar. S fick 41 procent av rösterna, jämfört med 53 procent i riksdagsvalet år 2014.
- Sverigedemokraterna ökade bland LO-medlemmar, från 17 procent i förra valet till 24 procent i år.
- Framför allt har manliga LO-medlemmar gått över till SD. 30 procent av LO-anslutna män röstade på partiet jämfört med 19 procent av kvinnorna.
Källa: Arbetet och uppdaterade siffror från SVT Valu