Det är extremt jämnt mellan de rödgröna och alliansen – i skrivande stund skiljer ett enda mandat i riksdagen mellan de rödgrönas 144 och alliansens 143, enligt senaste uppdateringen på Valmyndighetens hemsida.
Socialdemokraterna backade till 28,4 procent, en minskning med 2,8 procent sedan förra valet.
– Det var en riktig rysare. Jag trodde att det skulle bli ännu värre utifrån opinionsmätningarna, säger Fastighets förbundsordförande Magnus Pettersson.

Rätt att Löfven sitter kvar

Eftersom inget av blocken ser ut att få en majoritet i riksdagen, ser regeringsbildandet ut att bli en svår fråga för båda blocken. Eftersom Socialdemokraterna också gjort sitt sämsta valresultat någonsin, kom det redan under valkvällen flera krav från allianshåll om att Stefan Löfven borde avgå som statsminister – men S-ledaren tänker sitta kvar i alla fall den närmaste tiden.

Magnus Pettersson tycker statsministern gör helt rätt.
– Det är enda alternativet för att hålla SD utanför inflytande. SD börjar direkt att flörta med Ulf Kristersson och det vore skrämmande för våra medlemsgrupper om de får inflytande, säger han.

Sex jobbgrejer som kan ändras med ny regering

Arbetsmarknad

Socialdemokraterna har med sina 37,8 procent fortfarande starkast stöd bland LO-väljarna, men SD har gått starkt framåt, rapporterar Arbetet.
2014 visade SVT:s vallokalsundersökning ett SD-stöd bland LO-medlemmar på 11 procent, i år hade stödet mer än fördubblats: 25,9 procent.
– Det är lite skrämmande, jag funderar på om det är ett missnöje. Sverigedemokraternas politik är inte bra för våra medlemmar och vi måste fundera ytterligare på om vi kan vara tydligare på den punkten, säger Magnus Pettersson.

Slutligt resultat tidigast fredag

Fastighets har under LO:s valkampanj lyckats genomföra totalt 16 595 samtal med sina medlemmar, 7 100 av dessa via arbetsplatsbesök och 9 400 av dessa på telefon.
– Jag är jättenöjd med det arbete som våra förtroendevalda och anställda lagt ned, alla samtal som gjorts och arbetsplatsbesök. Min bedömning är att det har hjälpt att mobilisera människor att gå och rösta, säger Magnus Petterson.

Rösträkningen pågår fortfarande, bland annat ska cirka 50 000 utlandsröster räknas. Valmyndigheten kommer presentera ett nytt uppdaterat preliminärt valresultat nu på onsdag, samt ett slutgiltigt valresultat tidigast på fredag.

Almega: Satsa på breda konstellationer

Andreas Åström, näringspolitisk chef hos Almega, menar att arbetsgivar- och branschorganisationen varit beredda på att det skulle bli oklarheter vilken regering Sverige får i höst. Han tycker att man ska hitta breda lösningar i Sveriges riksdag – men exakt hur får visa sig efter att rösterna har räknats.
– Det har varit en mandatperiod med en del blocköverskridande överenskommelser och vi tycker man bör fortsätta på en inslagen väg där man hittar breda konstellationer i riksdagen, så att man får en beslutskraft, säger han.

– Det har varit fyra år där man egentligen inte haft möjlighet att fatta de stora strukturreformer som Sverige behöver och nu har vi haft åtta år av minoritetsregeringar som inte kunnat fatta riktigt genomgående beslut för Sverige.