Vinnaren kommer att koras på Stora städbranschdagen den 18 oktober då Fastighets ordförande Magnus Pettersson och Kommunals gruppchef Lasse Fischer kommer att delta vid prisutdelningen.

De ingår också i juryn, tillsammans med bland andra Emma Unevik, ordförande i Almega Städföretagen.
– Det är viktigt för oss att lyfta fram förebilder. De här företagen blir ambassadörer som visar att branschen är seriös när det gäller såväl personalpolitik som miljöarbete och ekonomiskt ansvarstagande, säger hon.

Nytt pris till seriösa städföretag

Nyheter

Parterna har tillsammans gått igenom de nominerade företagen och granskat vilka som uppfyller kriterierna. Sedan har de på varsitt håll haft kontakter med företagen för att kontrollera hur väl kriterierna uppfylls och för att välja ut de tre nominerade.
– Jag tycker att det är jättebra att vi kan lyfta de företag som vi anser är seriösa. Som har bra fackliga relationer och bra personalpolitik. Och framför allt vill vi lyfta de auktoriserade städföretagen eftersom vi är med i auktorisationsnämnden och ser det som en kvalitetsstämpel, säger Fastighets Magnus Pettersson.

Känner igen sig i kriterierna

Eva Johansson är klubbordförande i Örnsköldsvik, en av flera klubbar inom Norrlands miljövård. Hon har just fått veta om nomineringen och tycker att det låter positivt.
– Jag personligen skulle tycka att det var jättebra om Norrlands miljövård vann. Det är bra att positiva saker kommer ut om företaget, säger hon.
Hon känner också igen sig i bilden att företaget har bra relationer med facket.
– Vår personalchef har sagt att han tycker att det är positivt att det finns en klubb och i de kontakter jag har haft med honom upplever jag att han har stenkoll på vad som gäller, säger hon.

Juan Carlos är klubbordförande på Inspira i Stockholm.

Juan Carlos, klubbordförande på Inspira i Stockholm, säger att även de har goda fackliga relationer.
– Jag har jobbat på företaget i 20 år och jag har aldrig haft något problem. Det är ett seriöst företag som vill göra rätt och vi har en öppen dialog mellan klubb och ledning. De flesta förslag som vi för fram, till exempel om att hålla medlemsutbildning eller gå skyddsrond, godkänns utan problem, säger han.

På det tredje nominerade företaget, HSB Städ i Stockholm, finns ännu ingen fackklubb, men Panagiotis Gadis är fackligt engagerad och driver på för att det ska startas.
– Vi har pratat om att starta en klubb och HSB stöttar det och vill att vi ska göra det, säger han.

Han håller med om att företaget är seriöst.
– Jag har jobbat 30 år i branschen och det här är min andra arbetsgivare som ser till att arbetstagarna mår bra. Det finns många som inte gör det. Men HSB ser till att både löner och pauser och allt fungerar, säger Panagiotis Gadis.

Dessa kriterier ska vara uppfyllda

Förutom att företaget ska vara ett så kallat auktoriserat städföretag tittar juryn särskilt på följande kriterier:

  • Arbetsmiljöarbetet
  • Miljöarbetet
  • Kvalitet och kompetensutveckling av personalen, exempelvis genom SRY- och yrkesbevis
  • Att företaget har välordnad och god ekonomi
  • Goda fackliga relationer, god personalpolitik samt ordning och reda arbetsrättsligt

Priset kommer att delas ut på Stora städbranschdagen i Stockholm den 18 oktober.

Vad är ett auktoriserat städföretag?

Ett auktoriserat städföretag ska vara medlem i Almega serviceföretagen, Fastighetsarbetsgivarna eller Samhallförbundet.
Företaget ska också uppfylla flera kriterier. Det ska till exempel inte ha några skatteskulder, det ska följa allmänna reklamationsnämndens rekommendationer och beslut och ska antingen ha ett dokumenterat miljöledningssystem eller vara miljöcertifierat.
I nämnden som utser företagen finns representanter från Fastighets, Kommunal och Almega.