Fackliga företrädare: S måste våga vara ett arbetareparti
Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val någonsin. I mer än 250 av 290 kommuner backade partiet. Nu vill flera fackliga företrädare att partiet höjer tonen och börjar jobba mer med ideologin.
Haparanda är en av de kommuner där Socialdemokraterna backat allra mest, både i val till riksdagen och i kommunvalet: –13,5 procent respektive –12,6 procent.
S förlorar egen majoritet och lokala Sjukvårdspartiet är störst i Region Norrbotten. Efter 84 års S-styre kommer det alltså bli ett historiskt maktskifte i regionen.
En missnöjesyttran
Roger Sandlund, klubbordförande på Samhall i Haparanda, kallar valresultatet i kommunen för en missnöjesyttran.
– Folk tror att Sjukvårdspartiet ska kunna rädda och förbättra Hälsocentralen i Kalix och korta köerna, men det är landstinget som styr över det, säger han.
Nästan lika mycket som Socialdemokraterna har backat har Sverigedemokraterna ökat i kommunen, med över 10 procent sedan förra valet. En tänkbar orsak tror Roger Sandlund kan vara att Haparanda fått många nyanlända till kommunen på kort tid, samtidigt som arbetslösheten är hög bland ungdomar.
Jag tror framför allt att ungdomar har väldigt svårt att förstå arbetarrörelsens historia
Men Socialdemokraterna har heller inte lyckats tydliggöra vilka partiets huvudfrågor är, tror han. I stället har det drunknat i allt prat om Sverigedemokraterna.
– Man har missat att hålla sig till våra kärnfrågor: Arbetarrörelsen. Man skulle ha varit tydligare med vad som kommer drabba arbetstagare och skattebetalare om man röstar på SD, säger han.
Roger Sandlund tror att en borgerlig regering skulle vara en katastrof för vanliga arbetare, med sänkning av sjukersättning, a-kassa och andra bidrag – med stöd av SD.
SD har som bekant också gått framåt hos LO-medlemmarna, vilket oroar Roger Sandlund.
– Jag tror inte man förstår vidden av vad man röstar på, för det handlar inte bara om flyktingfrågan. De har ju gått ut och sagt att de också vill förändra las-reglerna, säger han.
Förra valets käftsmäll
Nere i Nybro ökade Socialdemokraterna något med 2,1 procent, vilket oppositionsrådet och tidigare fastighetsskötaren Mikael Svanström menar är en återhämtning från förra valets ”käftsmäll”. Men även här minskade partiet i valet till riksdagen, med –3,9 procent.
Mikael Svanström tar också upp ”SD-effekten” som ett av skälen till att S backar, samt en liknande invandringssituation som den i Haparanda.
– Nybro är ju en industrikommun och med en del lågavlönade, så då har man kanske lyssnat på SD:s budskap. Sedan har vi fått många nysvenskar hit, vilket har tärt på kommunen och retat upp en del, säger han.
Mer ideologi
Mikael Svanström tycker som Roger Sandlund att Socialdemokraterna varit för dåliga att prata om kärnfrågorna. Han tycker att partiet har gått för mycket åt mitten. Nu måste man höja tonen och jobba mer med ideologin.
– Vi är ju ett arbetareparti. Om man närmar sig mitten så försvinner skillnaderna mot de andra partierna, säger han.
”S har svängt för mycket”
Han tycker också att Socialdemokraterna svängt för mycket i flera frågor under mandatperioden, bland annat vad gäller invandring och integration.
– Men SD har ju också tagit mycket folk, så är det ju. Vi måste bemöta de i ideologiska frågor på hur man tänker sig att samhället ska vara, säger Mikael Svanström, och syftar bland annat på frågor som människors lika värde och ett samhälle där man ställer upp för varandra.
– Jag tycker att samhället håller på att bli för egoistiskt. Folk tänker bara på sig själva.
Bortglömd historia
På Gotland backade Socialdemokraterna med –3,9 och med –2,7 i valet till riksdagen. Regionala skyddsombudet Ylva Bendelin tror att partiets historiskt dåliga valresultat i landet är ett uttryck för ett förändrat samhällsklimat – och en alltmer bortglömd historia.
– Det är många som glömmer bort var vår samhällsuppbyggnad kommer ifrån. Det är många som inte har en aning om arbetarrörelsens historia, säger hon.
Ylva Bendelin tror att Socialdemokraterna som parti kan ha tagit för givet att alla vet vad man står för. Nu vill även hon se mer fackligt och ideologiskt arbete från partiets sida.
– Jag tror framför allt att ungdomar har väldigt svårt att förstå arbetarrörelsens historia, säger Ylva Bendelin.
Nästa valrörelse börjar nu
Hon tror även att det politiska arbetet för nästa valrörelse måste börja redan nu. Ylva Bendelin tycker att ett problem är att man lägger krutet på sista året innan valet och missar tre minst lika viktiga år. Hon tycker att Socialdemokraterna ska jobba som att valrörelsen pågår under hela mandatperioden.
– Vi måste kämpa hårdare för att påminna och lära folk om varför vårt samhälle se ut som det gör och varför vi har den sociala försörjning som vi har.