Några timmar innan riksdagen officiellt öppnade i tisdags, röstades Stefan Löfven (S) bort från statsministerposten.
Men LO-förbunden är överens om att S-ledaren inte ska ge upp kampen om regeringsmakten, det visar en rundringning som Arbetet gjort. De förbundsordföranden som tidningen pratat med tycker att Stefan Löfven ska få förnyat förtroende som statsminister – eftersom Socialdemokraterna är det största partiet i det största blocket.
– Då är det naturliga att partiet fortsätter att regera, säger Matts Jutterström, ordförande för Pappers, till Arbetet.

Fackliga företrädare: S måste våga vara ett arbetareparti

Nyheter

Ingen vill gå i opposition

Förbundsordförandena är också överens om att regeringsfrågan är allt annat än lätt. Ett enda riksdagsmandat skiljer de rödgröna från Alliansen och Sverigedemokraterna har förstärkt sin roll som vågmästare. Trots detta vill ingen av LO-förbundens företrädare att Socialdemokraterna går i opposition.
– Det vore att lägga sig platt, säger Handels ordförande Susanna Gideonsson.

Annan syn på arbetsrätt

Flera av förbundsordförandena lyfter i stället fram alternativet en blocköverskridande regering ledd av S, bland dem Fastighets ordförande Magnus Pettersson. Men han ser stora svårigheter med en sådan regering.
– Det är oroande med ett regeringsunderlag bestående av Centern och Liberalerna med deras syn på arbetsrätt och skattefrågor, säger han.

Lika överens om att S inte ska kasta in handduken än, lika överens är förbundsordförandena om att en alliansstyrd regering med stöd av S är helt utesluten.
– Jag förstår inte ens utgångspunkten. Socialdemokraterna är det största partiet och de rödgröna det största blocket. Varför då bilda en alliansregering med stöd av S? säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Fyra chanser på sig

På torsdag ska riksdagens talman påbörja arbetet att se vilka partier som har bäst förutsättningar att bilda regering. Talmannen har fyra chanser på sig – efter det väntar nyval.
Pappers ordförande Matts Jutterström tror att ett sådant skulle gynna Socialdemokraterna, eftersom partiet ökade i slutet av valrörelsen tack vare de fackliga välfärdsfrågorna.
– Om de frågorna drivs hårt från början så kan S nog vinna på ett nyval, säger han.