Fastighetsfolket har intervjuat skyddsombud, fastighetsskötare och bovärdar i en rad områden som polisen kallar särskilt utsatta. Vi har frågat hur de upplever sin arbetssituation. Flera beskriver öppen droghandel, knarkgömmor och att det kan uppstå känsliga situationer. Men många känner sig också trygga.

Läs mer: Personalen trygghet prioriteras i utsatta områden

Läs mer: Så förebygger bostadsbolagen hot och våld

”För några år sedan var polisen mycket här och gjorde tillslag mot narkotika. Efter det var det lugnt i några månader, men sedan började det igen.”

 

”Backar man ett par, tre år var det som värst. Då var det bilbränder och upplopp. Nu händer det någon gång.”

 

”Ibland kommer vi till en fastighet där vi ser att de säljer narkotika. Det gör att man känner sig liten. Men vi jobbar på med vårt och lägger oss inte i.”

 

”Det var en yxattack för ett tag sedan. En hyresgäst högg en annan i huvudet. Det var precis utanför lunchrummet och en kollega var där och såg det. Men det var ju en enstaka grej, ett vansinnesdåd.”

 

”Vi har inte haft så många hot- och våldssituationer. Ibland händer det, men det känns inte otryggt för oss som jobbar dagtid.”

 

”Skulle det vara något så går man ju två och två. Vi är aldrig måltavlor, det har jag aldrig känt.”

 

”Det känns som att vi är accepterade, men man vet ju inte om de känner sig iakttagna. Det är inte konstigt om de tror att vi tjallar.”

 

”Man vet vilka som är läskiga eller beter sig dumt. Personalen har bra koll på dem som bor i området. De vet att de ska vara försiktiga och inte konfrontera.”

 

”För ett tag sedan var det ett knivslagsmål. Då var det ett par kolleger som var precis i närheten. Det var på dagtid.”

 

”Det sker försäljning av narkotika öppet. Det kan vara folk som röker och säljer utanför kontoret. Det kan vara lite obehagligt.”

 

”Det är ett farligt och tufft område, men vi känner oss ändå trygga då vi samarbetar med varandra. Vi är en väldigt, väldigt bra grupp som håller ihop. Vi känner oss inte rädda, vi känner oss starka.”

 

”Vi som har jobbat länge har aldrig blivit drabbade rakt upp och ned, men de nya kan bli utfrågade. Om det skulle bli något säger vi att vi inte har sett något och att det är polisen som gör sina tillslag och insatser.”

 

”Om vi ser att det finns spår av narkotika, eller får information från hyresgäster, så diskuterar vi med varandra direkt eller tar upp det på möte. Och vi kan också tipsa polisen.”

 

”De allra flesta känner sig trygga. Vi är accepterade i området. Även om det är gäng så hejar de på oss och är trevliga.”

 

”Vi har haft flera mord i det här området, men det sker nästan alltid på kvällar och nätter. Det är ofta gängrelaterat eller droger inblandat. De är inte ute efter oss.”

 

”När en hiss byttes i vår fastighet blev entreprenören hotad eftersom det hade försvunnit knark som varit gömt i hisschaktet. Då agerade företaget ganska hårt.”

 

”Jag känner mig inte oroad. Det är mest att det blir andra problem. Sopor och andra grejer. Vi får lägga väldigt mycket tid på sådant som egentligen inte är vårt jobb.”

 

”Om det är någon stökig familj eller misstänkt andrahandsuthyrning eller misstänkt kriminell i någon lägenhet så säger vi det till varandra så att man inte ska gå dit ensam.”