För fem och ett halvt år sedan började Safi Beheshti, som då var nyanländ i Sverige, som timvikarie på Tidx AB i Göteborg. Efter krav från arbetsgivaren skaffade han körkort och lärde sig svenska och fick snart fast jobb, vilket Göteborgs-Posten var först med att berätta.

– Jobbet som fastighetsskötare har hjälpt mig från början. Jag gör mycket och jag får mycket tillbaka. Jag har jättemycket kollegor och vi är glada tillsammans, säger Safi Beheshti.

Mikael Magnil Thunberg, vd för Tidx holding AB, som anställt Safi Beheshti beskriver honom som en enorm tillgång.
– Han är en skötsam och duktig kille som ser till våra kunders bästa och till kollegornas bästa. Förutom det rent mänskliga så är det helt vansinnigt ur arbetsgivarsynpunkt att utvisa honom, säger Mikael Magnil Thunberg.
Både Mikael Magnil Thunberg och Safi Beheshtis närmsta chef har skrivit flera rekommendationsbrev till Migrationsverket och ringt till handläggaren för att vädja om att Safi Beheshti ska få stanna.
– Vi ser en framtid tillsammans och vi behöver honom och så har det ingen inverkan alls på deras beslut. Det är helt galet i mina ögon, säger Mikael Magnil Thunberg.

Flydde från sina kidnappare

Safi Beheshti kommer från en känd familj i Herat i Afghanistan. Mamma var engagerad i kvinnors rättigheter och en äldre syster jobbade för Unicef. Hans pappa handlade med textil och kläder.
– Pappa hade problem med högt uppsatta personer som han hade en markkonflikt med. Dessutom ville talibanerna ha honom på deras sida, men pappa kämpade emot, berättar Safi Beheshti.
När han var 12 år mördades pappan och han själv blev kidnappad. Efter att han lyckats rymma från kidnapparna flydde han landet till Iran och sedan vidare till Europa.

Strax innan han fyllde 18 kom Safi Beheshti till Sverige. Där träffade han en familj med barn i hans ålder som han blev en del av.
– Jag har alla känslor som man har i en familj med blodsband för min svenska mamma och syskonen här, säger Safi Beheshti.

”Han har rätt värderingar”

Mamma Lena, som inte vill uppge sitt efternamn, kämpar också för att Safi Beheshti ska få stanna i Sverige.
– Samhället har inte betalat någonting för honom, vi tog in honom i familjen privat och han har en arbetsgivare som säger att de är beroende av honom, säger hon och är mycket kritisk till hus asylprocessen hanteras med långa väntetider och ett byråkratiskt system som inte tar hänsyn till den enskilda människans livshistoria:
– Det här är jättejobbigt för honom psykologiskt. Det väcker minnen till liv som han har förtryckt. Han sover dåligt och har fruktansvärda mardrömmar. Han har syskon i vår familj och det påverkar dem också. De vaknar om nätterna och är rädda och frågar vad som ska hända med Safi.

Mikael Magnil Thunberg beskriver Safi Beheshti som sinnebilden för lyckad integration och är frustrerad för att inte ens det räcker för att få stanna i Sverige.
– Vårt signum som företag är att vara en plats för alla. Vi har anställt en del landsmän till Safi som han har hjälpt med integrationen. Vi har också en del anställda med olika diagnoser, som vi ser som en enorm tillgång men som ibland kan behöva lite mer handledning, och Safi har blivit som en ambassadör för alla de här personerna. Han har rätt värderingar och han främjar integration både i vårt företag och i samhället. Det behövs i den här världen, säger Mikael Magnil Thunberg.
På nätet pågår en namninsamling för att stoppa utvisningen av Safi som över 3 300 personer har skrivit på. Där beskriver många av Safi Beheshtis vänner och bekanta honom som en omtänksam och snäll kille.

Ett barn i händerna på smugglare

Under flykten från Afghanistan var Safi Beheshti i händerna på flyktingsmugglare. De gav honom falska papper och en historia som han skulle berätta om han åkte fast – vilket han gjorde i Ungern.
– Då berättade jag delvis den historian som smugglaren hade lärt mig för jag var ung och rädd, men jag kom inte håg hela historien så jag berättade lite ur mitt eget liv också. När jag kom till Danmark så berättade jag lite mer av min egen historia men fortfarande lite av smugglarens historia för jag var rädd, jag kände mig fortfarande väldigt hotad, säger Safi Beheshti.

I Migrationsverkets beslut om avslag är en av anledningarna att Safi Beheshti har ändrat sin historia. Själv säger han att han har förklarat för myndigheten varför han berättat olika saker.
– Även första året när jag kom till Sverige hade jag svårt att lita på min svenska mamma. Jag såg allt snällt hon gjorde för mig men jag kunde inte sluta oroa mig för att hon egentligen skulle vara en polis eller något sådant. Jag vågade inte berätta min riktiga historia för henne heller det första året.
Lena bekräftar Safi Beheshtis berättelse.
– Han var ett barn när han hamnade i klorna på människosmugglare och utsattes för psykisk och fysisk misshandel. Migrationsverket regerade på att han inte hade sagt sanningen från början men man kan inte kräva det av ett barn i den situationen, säger hon.

Kan inte få förlängt arbetstillstånd

Men Migrationsverket delar inte synen på att Safi Beheshti skulle vara i behov av skydd.
– Det är den sökande som har bevisbördan för att visa att han är i behov av internationellt skydd. Och utifrån omständigheterna i det här fallet bedömer vi att han inte har gjort sannolikt att han är i behov av skydd, skriver Linn Nilsson, på Migrationsverkets pressavdelning i ett mejlsvar till GP.
Arbetsgivarens vädjan om att Safi Beheshti ska få stanna spelar inte heller roll. För att få förlängt arbetstillstånd krävs ett giltigt pass och Safi Beheshtis pass har gått ut under tiden som Migrationsverket har hållit det i väntan på asylbesked.
Hans fem och ett halvt arbetade år gör inte heller någon skillnad eftersom den arbetade tiden inte räknas om det samtidigt pågår en asylutredning.
Den långa handläggningstiden förklarar Migrationsverket med neddragningar på myndigheten.
– Vi beklagar att handläggningen dragit ut på tiden. Generellt är det så att vi har långa handläggningstider, det här ärendet har också fördröjts på grund av neddragningarna som vi har varit tvungna att göra. Dessutom finns det individuella omständigheter i ärendet som påverkat handläggningstiden, skriver Linn Nilsson till GP.

”Kan inte åka tillbaka till Afghanistan”

Det var i slutet på oktober som Safi Beheshti fick sitt avslag. Han har överklagat beslutet till Migrationsdomstolen och väntar på ett andra beslut.
– Jag vill agera innan han får ett andra avslag för då kan de sätta honom i förvar och då förlorar vi kontakten med honom och det får inte hända, säger Lena och fortsätter:
– Han kan inte åka tillbaka till Afghanistan. Han har ingen där och de som mördade hans pappa kommer att ta honom.