Kunder i Stockholm kan från och med denna vecka beställa fixartjänster från Clas Ohlson. Laga en dimmer, installera en router eller sätta upp en hylla är exempel på tjänster som Clas Fixare kan ordna hemma hos kunderna.

Jättespännande, tycker Marcus Westin om sitt nya jobb på Clas Ohlson i Solna centrum. Ett av hans första uppdrag var att sätta upp brandvarnare hos en kund.

– Folk blir jätteglada när man kommer hem och hjälper dem. Jag har tänkt många gånger att det vore bra att erbjuda en sån service. Och det har faktiskt hänt att jag helt privat har åkt hem till en kund och hjälpt till med installation, säger Marcus Westin som jobbat fyra år i butiken i Örnsköldsvik.

Växer med nya jobbet

Han är glad för möjligheten att utvecklas i arbetet som de nya arbetsuppgifterna innebär. Förutom butikserfarenheten har han elutbildning från gymnasiet och är allmänt händig, vilket var meriterande när han sökte jobbet som fixare. De flesta av de 15 som anställts i första omgången har tidigare jobbat i butik, men det finns också behöriga elektriker och VVS-tekniker för lite mer avancerade jobb.

När fixarna inte är ute på uppdrag är de i butiken för att ge råd åt kunder och berätta om den nya tjänsten.

Anställda av nytt bolag

Personalen är anställd av ett nytt bolag som Clas Ohlson bildat tillsammans med investmentbolaget Pegital. De som rekryterats från Clas Ohlsons butiker har fått tjänstledigt ett år för att testa det nya jobbet. Marcus Westins arbetstider är heltid på dagtid med jobb varannan helg. För de flesta fixare gäller Fastighets avtal med Fastigo, det så kallade F-avtalet. Ob-tillägget på söndagar är under 40 kronor i timmen – drygt en tredjedel av vad Marcus hade enligt detaljhandelsavtalet.

– Men jag har gått upp från 75 procent till heltid, så min inkomst blir högre, konstaterar han.

Ann Hasselberg i Clas Ohlsons centrala fackliga grupp tror att ökat tjänsteinnehåll är ett bra sätt att hävda sig i konkurrensen med andra butiker och med näthandeln.

– Det kan vara ett sätt att ha jobben kvar. Vi måste utvecklas för att gå framåt, säger hon.

Kan bli fler jobb

Handels har i en rapport spått att förmågan att öka serviceinnehållet blir en avgörande faktor för hur detaljhandeln utvecklas i framtiden.

– Om handeln lyckas införliva nya kringtjänster som installation, underhåll och leveranser blir det fler jobb, sa Handels chefsekonom Stefan Carlén när rapporten presenterades.

Artikeln är tidigare publicerad i Handelsnytt, som tillsammans med Fastighetsfolket och tre andra tidningar ingår i LO Mediehus.

De nya fixartjänsterna

Fixartjänsten lanserades i slutet av november för kunder i centrala Stockholm samt Bromma, Solna och Sundbyberg.

15 fixare har anställts. De är stationerade i tre butiker i Solna och Bromma. De flesta har rekryterats från Clas Ohlsons butiker.

Majoriteten har lön och villkor enligt kollektivavtal mellan Fastighetsanställdas Förbund och Fastigo, F-avtalet. För specialister inom el och VVS gäller kollektivavtalen för dessa branscher.

Fixarna är anställda av ett bolag som Clas Ohlson äger tillsammans med Pegital Investment.

Under 2019 kommer tjänsten att utökas till fler platser i Sverige.

Clas Fixare erbjuder praktiska fixartjänster för hemmet, till exempel montering och installation. De bokas i en app eller vid butiksbesök.