FN:s klimattoppmöte COP24 pågår i Katowice i Polen. Där samlas världens politiska ledare för att gemensamt agera för att minska effekterna av klimatförändringarna. Men mycket av förändringarna som gör stor skillnad för klimatet sker på lokal nivå.
Bostäder och service står för hela 40 procent av Sveriges totala energianvändning, enligt Eva Nordström, vd för Stockholms Kooperativa Bostadsförening, SKB.

Parisavtalet för allmännyttan

Får att dra sitt strå till stacken har SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, startat klimatinitiativet. Målet är att minska energiförbrukningen med 30 procent samt att vara fossilfria till år 2030.
Initiativet fungerar på samma sätt som det globala Parisavtalet. Företagen inom SABO deltar frivilligt och sätter sina egna mål för att gemensamt nå slutmålet.

SKB är ett av de bolag som skrivit på och där pågår redan flera satsningar för att minska energiförbrukningen.
– Vi elektriker håller på att byta till led-armatur i trapphus och källarområden. Det gör en väsentlig skillnad för energiförbrukningen, säger Mats Blomberg, Fastighets klubbordförande på SKB.

Mats Blomberg.

På nya hus byggs solceller och när äldre hus renoveras och det görs stambyte så bygger man in nya lösningar som till exempel system för att återvinna värmen i lägenheter.
– Många av husen är byggda på 60- och 70-talet, så de saknar helt sådana lösningar, säger Mats Blomberg.
Även kylskåp byts ut till mer energismarta varianter i vissa fall.
– Att tillverka nya kylskåp tar ju också energi och orsakar utsläpp,  så i vissa fall är det bättre att inte byta till ett mer energisnålt kylskåp, säger Mats Blomberg.

Energisnål och kemikaliefri tvätt

Även kemikalier tar mycket energi att producera. Därför använder fastighetsskötarna inom bland annat SKB så lite kemikalier som möjligt. De är på gång med att testa tvättmaskiner som tvättar utan tvättmedel.
Fastighetsbolaget MKB i Malmö har kört med tvättmaskiner utan tvättmedel sedan två år tillbaka, vilket har lett till färre kemikalier och mindre energianvändning.

Tvätt utan tvättmedel sprids till fler tvättstugor

Nyheter

Initiativet har spridit sig till flera fastighetsbolag och Familjebostäder i Göteborg, även de en del av SABO:s klimatinitiativ, är senast i raden att testa tvättmedelsfria maskiner.

För att kläderna ska bli rena används avjoniserat vatten och en stor del av energivinsten består i att vattnet inte värms upp.
– Det krävs ganska stor plats för avjoniseringsmaskinerna. Tvättstugan behöver vara nästan tio kvadratmeter större än vanligt, berättar Niklas Blomnell, fackligt ombud för Fastighets på Familjebostäder.

Familjebostäder använder sig också av solceller på vissa hus och mätare för vatten- och elförbrukning så att hyresgästerna själva kan mäta sin förbrukning i vissa hus, berättar Camilla Claesson, Fastighets ordförande på Familjebostäder.

Bättre arbetsmiljö och fossilfritt

På Bostadsbolaget i Göteborg, som också är med i klimatinitiativet, har de bytt till elbilar för de anställda för att fasa ut användningen av fossila bränslen. Traktorerna körs på miljöbränsle och likaså handverktygen. En hel del handverktyg har bytts till eldrivna varianter.
– De har ökat markant. Vi beskär med elverktyg till exempel. De är också mycket tystare vilket är mer behagligt både för de boende och för oss som arbetar med dem, säger Thomas Gustavsson, Fastighets ordförande på Bostadsbolaget.

Thomas Gustavsson är facklig klubbordförande på Bostadsbolaget.

Tycker att man ska få vara delaktig

Det enda Thomas Gustavsson har betänkligheter kring är om man i energisparandets namn tar in material som inte fungerar bra i praktiken. Han ger som exempel när anslutningar i vattenledningarna av metall byttes till plastanslutningar.
– Det var stora problem med dem – om de satt pyttelite fel så läckte det och det gick inte att dra åt ordentligt för då gick gängorna sönder. Sådana saker som ser bra ut på papper men som gör det väldigt svårt för oss i praktiken är det enda jag vänder mig emot, säger han.

Men överlag är han positiv till att fastighetsbolaget är med i klimatinitiativet.
– Som facklig här tycker jag alltid att man ska bry sig och få vara delaktig.

Fastighetsbolagen i Allmännyttans klimatinitiativ

Bergs Hyreshus AB, BodenBo Stiftelsen, Bostaden i Umeå AB, Bostadsbolaget i Göteborg, Bostäder i Borås AB, Bostäder i Lidköping AB, Botkyrkabyggen AB, EdetHus AB, Eidar Trollhättans bostadsbolag AB, Ekerö Bostäder AB, Falköpings Hyresbost AB, Familjebostäder i Göteborg AB,Flens Bostads AB, Framtiden Byggutveckling AB, Fristadbostäder AB, Förbo AB, Förvaltnings AB Framtiden, Gamla Byn AB, GotlandsHem AB, Gårdstensbostäder AB, Habo Bostäder AB, Hammaröbostäder AB, Hebygårdar AB, Hultsfreds Bostäder AB, Hyresbostäder i Norrköping AB, Höganäshem AB, Kalixbo Stiftelsen, Karlshamnsbostäder AB, Kristianstadsbyggen AB, Kumla Bostäder AB, Kungälvsbostäder Stiftelsen, Landskronahem AB, Laxåhem AB, LudvikaHem AB, Lunds Kommuns Fastighets AB, Mitthem AB, Nybro Bostads AB, Nyköpingshem AB, Nynäshamnsbostäder AB, Olofströmshus AB, Osbybostäder AB, Partillebo AB, PiteBo AB, Platen Bostadsstiftelsen, Poseidon Bostads AB, Salabostäder AB, Sandvikenhus AB, SKB, Skelleftebostäder AB - Skebo, Sollentunahem, AB, Stockholmshem AB, STUBO AB, Timråbo AB, Tjörns Bostads AB, Treklövern Bostads AB, TrelleborgsHem AB, Uppvidingehus AB, Vallonbygden AB, Vellingebostäder AB, VätterHem Bostads AB, Ystadbostäder AB, Årjängs Bostads AB, Älmhultsbostäder AB, Ängelholmshem AB, Enköpings Hyresbostäder AB och Vingåkershem.