Skillnaderna i avtalspension växer mellan LO-arbetare. Det visar en granskning som tidningen Arbetet gjort.

Skiljer tusenlappar

Även om en gruvarbetare och en kock skulle haft samma lön, skulle gruvarbetaren fått 10 000 kronor mer i tjänstepension. Det beror på att IF Metall har en kompletterande tjänstepension, medan kockarnas fackförbund HRF inte har det.

Ojämlik pension: Gruvarbetaren får 10 000 mer än kocken

Samma gäller för flera stora yrkesgrupper, till exempel nästan alla inom kommuner och landsting, nästan alla inom Transport – och inom Fastighets.

– Det är en svår avvägning. Men för våra medlemmar har högre lön alltid haft högsta prioritet. Eftersom snittlönerna är låga så blir det löneökningarna som väger tyngst i avtalsrörelsen, säger Fastighets tredje ordförande Jari Visshed.

Lönelyft höjer pension

Han påpekar att löneökningar också på sikt leder till högre pension.

–En högre lön genererar ju också en högre pension på sikt.

LO lanserade nyligen ett program för ekonomisk omfördelning. Där fanns rättvisare pensioner med som en punkt.

LO: Så ska jämlikheten öka

Nyheter

LO tycker att alla ska få ut minst 70 procent av sin slutlön i pension, i verkligheten är det många LO-medlemmar som får runt 60 procent.

Tjänstepension allt viktigare

Eftersom den allmänna pensionen är mager får tjänstepensionen en allt tyngre roll. Därför väljer allt fler fackförbund att förhandla fram ökade pensionsavsättningar i sina avtal.

Manliga vinnare när tjänste­pensionen blir allt viktigare

Den gemensamma avtalspensionen, Avtalspension SAF-LO för Fastighets del, är dock på samma nivå med en pensionspremie på 4,5 procent.

Finns det ingen diskussion inom LO att gå fram och gemensamt kräva högre pensionsavsättningar i stället för att varje förbund kör sitt race?

– Just nu förs det inga sådan diskussioner. Och vi vill ju att den statliga pensionen ska vara så bra som möjligt, så det är ju en risk om trycket minskar på staten för att parterna gör egna lösningar, säger Jari Visshed.

Närmar sig pension

Fastighets har cirka 3 000 medlemmar som är fyller 61 år eller mer nästa år, och som alltså kan gå i pension under 2019.

Fastighetsfolket har pratat med fyra av dem om hur de ser på livet som pensionär.

Lena Nordström, 64 år Fastighetsskötare på Varbergs bostad. Bor i villa med sin man, strax utanför Varberg.

När tänker du gå i pension?
– Jag går i januari nästa år. Det ska bli väldigt skönt. Jag bestämde mig för att gå tidigare i somras, efter att jag fick ont i ryggen. Då kände jag att nu får det vara bra. Man ska ju ha ett liv efter arbetet också. Min man har varit pensionär i fyra år och vi ska nog ut och resa med husbilen till våren.

Vad har du jobbat med?
– Jag har jobbat med trädgårdsskötsel på Varbergs bostad sedan 1998. Innan det var jag hemma med barnen, och jobbade åt min syster och min bror i deras företag när de behövde hjälp.

Vad tänker du om din pension?
– Jag känner mig rätt trygg. Jag har eget sparande också. Bland annat fick jag pengar när mina föräldrar sålde sin bondgård, som jag har placerat. Sedan har vi bott i vårt hus i 46 år, så det är betalt och vi har inte så stora kostnader. Jag har märkt att många är oroliga för sin pension, så man får vara glad att man har det som man har det.

Hur ska du ta ut pensionen?
– Jag har inte bestämt än men ska på möte med banken framöver. Jag kanske inte tar ut allt direkt utan skjuter lite på det. Eller om jag tar ut det och sätter in det på ett annat konto. Det är sånt jag vill fråga banken om.

Har du valt återbetalningsskydd?
– Det vet jag inte, jag har inte tänkt på det.

Göran Karlsson, 63 år Servicetekniker på Uddevallahem. Bor i hus tillsammans med sin fru i Färgelanda.

Vad tänker du om din pension?
– Jag räknar med att få ut ungefär 60 procent av lönen. Så man får väl rätta munnen efter matsäcken. Det blir nog att man skär ned på extravaganser, och kanske inte köper en ny bil i första taget. Men vi kommer inte att behöva flytta.

Vad har du jobbat med?
– Jag började på Uddevallahem när jag var 19. Jag jobbade på ett företag som slamsög deras brunnar och träffade på en förman som hette Gunnar. Han tyckte att jag skulle höra av mig, och på den vägen var det. Sedan blev jag fast i 44 år. Det har varit en fantastisk tid, jag har inte märkt att tiden har gått.

Hur länge tänker du jobba?
– Företaget bjuder på ett halvår om man har varit anställd i många år, så jag kommer att gå vid 64,5. Ryggen är kass och jag har ständig värk. Annars skulle jag velat hänga kvar för att få se vart det barkar. Det är ju nu allt det nya kommer, med nya maskiner, styr- och reglerteknik och annat. Jag gillar verkligen jobbet. Det är alltid något nytt som händer och man får träffa mycket folk. Kunde jag få leva om livet och bli fräsch igen så skulle jag börjat om på ny kula.

Roger Nilsson, 65 år Fordonsreparatör på Varbergs bostad. Bor själv i en i villa i Varberg.

När tänker du gå i pension?
– Jag kommer gå när jag fyller 65 i vår. Jag tyckte att det kändes bra att jobba så länge som möjligt. Men nu har jag siktat in mig på att gå i pension, så det känns bra.

Vad har du jobbat med?
– Jag började på en lackeringsindustri när jag var 15, sen jobbade jag på tre olika bilverkstäder innan jag började på Varbergs bostad. Här har jag varit i 12 år. Jag har jobbat i över 49 år så det känns som det kommer i rätt tid att gå i pension.

Vad tänker du om din pension?
– Det blir naturligtvis en helt annan inkomst per månad. Jag räknar med 55-60 procent av en vanlig lön, så det blir väl 13 000-15 000 kronor. Men det behövs nog inga stora förändringar i mitt liv. Jag har eget sparande i fonder också. Två banker hjälper mig placera och jag har möten med dem ibland.

Hur ska du ta ut pensionen?
– Jag kommer nog ta ut tjänstepensionen på kortare tid än livslångt, antingen 5 eller 10 år. Blir det pengar över placerar jag dem i eget sparande, så att jag har säkrat pengarna. Man vet ju inte när man dör.

Har du valt återbetalningsskydd?
– Nej, jag är ensamstående så det har jag inte haft någon tanke på.

Janne Rosibel Panameno, 65 år Jobbar på serviceföretaget Inspira och städar på företaget Ericsson sedan åtta år.

Vad tänker du om din pension?
– Jag oroar mig över hur jag ska kunna betala hyran och allt annat. Jag har jobbat ända sedan jag kom till Sverige, jag har aldrig varit arbetslös och aldrig bett om något från staten. Men jag har förstått att min pension kommer bli låg.

Vad har du jobbat med?
– De första åren efter att jag kom hit från El Salvador 1995 jobbade jag hos en diplomatfamilj, jag passade barn och tog hand om hushållet. Trots att jag jobbade från dag till kväll betalade de bara 300 dollar i månaden direkt i handen, det räckte inte till någonting. Sedan fick jag jobb på Inspira år 2000 och har jobbat där sedan dess.

Hur länge tänker du jobba?
– Jag vill fortsätta ända tills kroppen säger ifrån. Min chef har sagt att jag får jobba till 67. Om jag vill fortsätta efter det blir det bara som timvikarie. I dagsläget mår jag bra, jag tackar gud för det. Men man vet inte hur det blir imorgon, kroppen kan ändras från dag till dag.