När den här ledaren skrivs är det fyra månader efter valet. Fortfarande ingen ny regering på plats. Det är en oviss tid och en ny situation för Sverige. Men att det blir mycket högerpolitik verkar allt mer uppenbart.

Blir det politiken som S, MP, C och L enats om ger det mer i plånboken för dem med högre inkomster när värnskatten slopas. Det blir dyrare boende med fri hyressättning för nybyggda lägenheter, och mer makt till arbetsgivarna med inskränkningar i arbetsrätten. Regeringen ska inte gå vidare i att reglera vinstuttag i välfärden men RUT-avdraget ska byggas ut.

Det är rena mörkret ur ett arbetarklassperspektiv

Det är rena mörkret ur ett arbetarklassperspektiv. Förutom ökade ekonomiska klyftor utmanas också fackets ställning. Arbetsrätten ska försvagas och krav på kollektivavtal slopas vid subventionerade nystartsjobb och etableringsjobb.

Kritiken är befogad

LO-fackens kritik är med rätta stenhård. Samtidigt kan den här fördelningspolitiskt usla politiken förstås övertrumfas av ännu mer högerpolitik med en högerregering. Blir det ett nyval vet ingen vad resultatet kan bli.

Det absolut värsta vore en utveckling likt andra länder där högernationalism, klimatförnekelse och konservatism vinner mark. Att ha ett öppet demokratiskt samhälle är värt att kämpa för och därför måste så klart kompromisser kunna göras på sakpolitiska områden.

Men en politik som skapar ökade klyftor försvagar kittet mellan människor i olika delar av samhället. Det kan öka högerpopulismen och främlingsfientligheten i stället för att motarbeta den.

Fackföreningsrörelsen har tuffa år framför sig

Fackföreningsrörelsen har tuffa år framför sig med att kämpa för en anständig arbetsrätt, a-kassa och sjukförsäkring. Avtalsrörelserna kan också bli heta, om medlemmarna inte ska halka efter de ekonomiskt mer gynnade.

Nu gäller det att inte låta dem som vill försvaga facket få rätt. Som arbetare och medlem i facket kan du ta fajten genom att värva fler arbetskamrater, protestera mot dåliga förslag och bygga facklig styrka på golvet. Den kommer att behövas.