Uppluckring av arbetsrätten och att Vänsterpartiet inte får inflytande är två av de krav som Centerpartiet och Liberalerna har fört fram för att kunna stödja en S-ledd regering.
I helgen meddelade de båda partierna att de ställer sig bakom en uppgörelse med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, som uppfyller de kraven.
Men uppgörelsen möter stark kritik från fackligt håll.

Centerpartiet vill släppa fram Löfven – arbetsrätten utreds

Arbetsrätt

Inte i proportion till C och L:s valresultat

Fastighets förbundsordförande Magnus Pettersson beskriver i ett debattinlägg att uppgörelsen skulle slå hårt mot många av förbundets medlemmar:

”Det är anmärkningsvärt att överenskommelsen skulle innebära skrotade krav på kollektivtal vid etablerings- och nystartsjobb. Samtidigt öppnas för förändringar i arbetsrätten. Detta är en attack riktad mot den svenska modellen och fackföreningar”, säger förbundsordföranden och fortsätter:

”Vi har full respekt för det komplicerade parlamentariska läget och att förhandlingar handlar om kompromisser. Men överenskommelsen innehåller mycket nyliberal politik som inte står i proportion till Centerpartiets och Liberalernas valresultat. Men alternativet är värre. En högerkonservativ regering med stöd av ett främlingsfientligt parti skulle få ännu värre negativa effekter för såväl våra medlemmar som för samhället i stort. Konsekvenser som skulle vara svåra att reparera.”

För mycket borgerlig politik

Roger Sandlund, klubbordförande på Samhall i Haparanda, tycker att uppgörelsen innebär för mycket borgerlig politik.
Det enda bra med uppgörelsen är att Alliansen nu är död, menar han.
– Men förändringarna i arbetsrätten och att hålla Vänsterpartiet borta tycker jag inte om, säger han.

Sandlund beskriver tiden efter valet som en enda stor cirkus. Uppgörelsen mellan S, MP, L och C beskriver han också som väldigt fackföreningsfientlig. Dock tror han att en regering med M och KD, med stöd av SD, hade varit ännu värre.
– Det är lite pest eller kolera, säger han.

Roger Sandlund är klubbordförande på Samhall i Haparanda.

”Jag är förbannad och orolig”

En annan som beskriver uppgörelsen med exakt samma ord är Mikael Svanström, S-oppositionsråd i Nybro kommun. Han beskriver uppgörelsen som en kraftig högersväng, naturligt nog långt från fackföreningsrörelsens intressen.
– Jag är förbannad och blir orolig. Det går åt fel håll, det blir ett slag i ansiktet för oss, säger han.

Mikael Svanström Är S-oppositionsråd i Nybro kommun. Började som fastighetsskötare och är fortfarande medlem i Fastighets.

Både Mikael Svanström och Roger Sandlund tror att SD skulle vinna stort på ett nyval. Därför ser båda två att man hellre kör på det minst dåliga förslaget, än riskerar att även M och KD skjuter i höjden på grund av den senaste tidens politiska berg- och dalbana.
– Men hur man än gör blir det fel, det är ett känsligt läge, säger Mikael Svanström.

Räds inte nyval – men en svekdebatt

Nicklas Nilsson, ombudsman för fastighets Region Ost, räds däremot inte ett nyval, speciellt inte i ljuset av att Socialdemokraterna på flera håll gick framåt i valet i september.
– Jag är inte rädd för ett nyval. Jag är rädd för en svekdebatt till nästa val. Fyra år är långt framåt, men med skattesänkningar och inskränkt arbetsrätt så är jag mer orolig för en svekdebatt, säger han.

Han tycker att det är anmärkningsvärt att Stefan Löfven, som kommer från fackligt håll, kan gå med på sådana inskränkningar.
– Om man lyssnade på Centerns och Liberalernas anföranden i helgen så låter det som att det kommer fler undantag från turordningsreglerna och att kravet på kollektivavtal slopas som krav för att få etableringsersättning. Det betyder extremt mycket i förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare, säger Nicklas Nilsson.

Tror på fler fackligt aktiva

Även Jeanette Cervin, klubbordförande för Inspira i Västerås ser konkreta problem för facken i och med uppgörelsen.
– Vi jobbar med arbetsrätt hela tiden. Det är redan svårt – och nu kan det bli ännu svårare. Fackets makt kommer att minska med den här uppgörelsen, så är det ju. Jag har varit på samma företag i 15 år  och för tre år sedan blev vi uppköpta och jag har fått till massor av förbättringar genom hårt arbete, men det kan ju tas tillbaka, säger hon.

Jeanette Cervin tror på att få in fler fackligt engagerade personer i politiken som en långsiktig lösning på hoten mot arbetsrätten.
– Jag hör många som talar om att vi måste få in fler fackliga personer i Socialdemokraterna. Just nu backar de inte upp fackförbunden och LO, utan vi verkar gå lite skilda vägar. Jag tror att det är viktigt att få in fler fackliga i politiken, säger Jeanette Cervin.

Fackliga företrädare: S måste våga vara ett arbetareparti

Nyheter

”Allt har förändrats”

Och för att peppa medlemmarna till att behålla modet och stanna inom facket tror Jeanette Cervin på att prata mer om fackförbundens historia.
– Jag brukar prata om hur det var 100 år bakåt. Varför har vi semester, sjukpenning och löner? Det är inte självklart och folk måste uppmärksammas på hur det har blivit så här och vad facken har gjort för att vi ska få det.

Enligt Roger Sandlund kommer facket att fortsätta driva sina hjärtefrågor. Dock tror han att det kommer uppstå svårigheter under kommande avtalsrörelser.
– Jag trodde aldrig jag skulle få uppleva något sånt här i Sverige, men allt har förändrats, säger han.