Glödande stålämnen som formats till ett band rullas fram inne i en av hallarna på SSAB i Borlänge.
Innan stålet formas till plåtrullar ska det kylas ner. Ett högt fräsande ljud hörs varje gång stålämnet duschas i vatten, vars ånga får temperaturen i hallen att stiga mot uppemot 50 grader.
– Då orkar du inte jobba här inne särskilt länge, säger Per Hedin, elektriker på FM-bolaget Coor.

Teemu Miettinen i en produktionshall där belysningen ännu inte har bytts ut, vilket syns på att allt badar i ett gult sken.

”Skitigt men trevligt”

Han har jobbat på SSAB sedan Coor fick sitt uppdrag för snart fyra år sedan. Innan Per Hedin hamnade i Borlänge hade han jobbat 19 år i Norge inom olje- och gasbranschen. Siktet var egentligen inställt på Sydkorea, men så fick han erbjudande om att börja jobba på SSAB.
– Det här är ett skitigt men trevligt jobb, säger han.

Coor har sammanlagt 16 personer som jobbar i fabriksområdet. Utöver elektriker förser Coor verket med rörmokare, ventilationstekniker och snickare. Flera av medarbetarna har jobbat på stålverket sedan lång tid tillbaka. Teemu Miettinen, även han elektriker, har varit stationerad här i 14 år.
– Det här är ett bra ställe. Stort är det också, säger han.

140 år i drift

Borlänge är en av fyra tillverkningsorter i Sverige som SSAB har i drift. I Borlänge produceras handelsstål, som används främst till fordonsindustrin såväl lastbilar som personbilar. En del av stålet används också till broar, containrar och lyftkranar.

Inte mindre än 1 700 personer jobbar på stålverket och här finns 300 olika yrken representerade. Själva stålverket har funnits ända sedan 1878. Då hette det Domnarvets Jernverk och bytte namn hundra år senare när SSAB bildades och tog över driften.
– Innanför grindarna har det här stället 3,5 mil järnväg. Då får du en uppfattning av hur stort det är. När man väl åker ut på sina jobb kanske man inte ser varandra på hela dagen, berättar Per Hedin.

Per Hedin blickar ut över en av produktionshallarna på SSAB, som fått sin belysning utbytt. Ljuset här är märkbart annorlunda från den andra hallen där Teemu Miettinen vistades.

Utöver själv grunduppdraget jobbar Coor även med ett omfattande projekt – som FM-bolagets medarbetare själva tagit initiativet till och som SSAB sedan gått med på att investera pengar i.
Det handlar om att byta ut hela stålverkets armatur och lampor, drygt 2 000 sådana. Belysningen på SSAB är någonstans mellan 30-50 år gammal, berättar Teemu Miettinen.
– Nu håller vi på att byta ut allt inne i hallarna, säger han.

Lamporna registrerar rörelser

Första etappen är avklarad och projektet ska pågå under fem års tid. 43 produktionshallar ska få belysningen utbytt och samtliga armaturer ska vara uppkopplade mot internet. På så vis kan de lätt styras och övervakas från en dator eller platta.

Den nya armaturen som ska ersätta den gamla belysningen på SSAB. Denna är en ”smart” sådan, som alltså går att programmera och förinställa.

En fördel med den nya armaturen är att den kommer sänka SSABs energiförbrukning. Nyproducerade lampor kräver inte lika mycket energi och de nya armaturerna fungerar på ”smartare” sätt.
Är det till exempel ingen på plats i en hall dämpas lamporna automatiskt. Exakt var belysningen ska landa kan även programmeras.
– Lamporna registrerar hur folk rör sig och var behovet finns, säger Per Hedin.

Obehagliga arbetsuppgifter

En annan fördel med de nya lamporna rör själva arbetsmiljön. I stället för de gamla lampornas gula sken, kommer inomhusmiljön hos SSAB i Borlänge framöver att bada i ett vitt och mer behagligt ljus. Färgåtergivningen kommer bli mer naturlig och därmed mildare för ögonen.
– Det nya ljuset blir mer dagsljuslikt och mer behagligt att jobba i. För dem som jobbar med plåten blir kvaliteten också bättre, eftersom man ser bättre i dagsljus, säger Teemu Miettinen.

För att kunna byta ut armaturen i stora hallar som de som finns på SSAB, jobbar Coors medarbetare ståendes på högliftar.
På sina håll kan renoveringsarbetet bli rent obehaglig. Per Hedin pekar i riktning mot två skorstenar som sträcker sig 60 meter upp i luften.
– Här var jag och renoverade hela vägen upp till toppen. Jag gillar inte höjder, men man får helt enkelt börja nedifrån och jobba sig upp, säger han.

All belysning och armatur på SSAB ska bytas ut – även de som går att hitta på toppen av de här skorstenarna, som sträcker sig 60 meter upp i luften.

Många säkerhetsrutiner

Arbetsdagarna genomsyras av många säkerhetsrutiner. Kontinuerliga riskanalyser görs tillsammans med operatörer ute på fältet, beroende på vad för slags ordrar Coors medarbetare har fått för dagen.

Trafik, fallolyckor och elstötar är något av det som man kan råka ut för om man inte är försiktig. Säkerhetstänket är som viktigast på de platser på stålverket där det är varmt och finns tunga föremål.
– Där får det helt enkelt inte gå fel, säger Teemu Miettinen.
– Alla säkerhetsrutiner är ju för vår skull. SSAB vill att vi kommer hem, så det går inte att ta några genvägar, tillägger Per Hedin.

Per Hedin och Teemu Miettinen, elektriker på Coor på SSAB i Borlänge.

Verktyg kan börja rosta

På andra platser där hettan inte är en riskfaktor, kan i stället syror göra arbetsmiljön aggressiv. Plåten som kommer från varvet behandlas med en frätande syra, som renar stålämnet från smuts.
Skulle man råka glömma sina verktyg i en av hallarna där plåten behandlas, kanske bara för en kort stund under en fikapaus, så hinner de faktiskt börja rosta.
– Det går väldigt fort, säger Teemu Miettinen.

Men under sina 14 år på stålverket i Borlänge har Teemu Miettinen aldrig varit med om att ha utsatts för någon risk. Inte ens i närheten, betonar han.
– Men jag vet många som varit nära att bli påkörda av tåg eller truckar, säger han.

Stor minskning av energiförbrukningen

Energiförbrukningen i de hallar där belysning och armatur bytts ut har minskat med 85 procent. Enligt företaget skulle förbrukningen kunna minska ytterligare.

Den lägre energiförbrukningen kommer också minska utsläppen av koldioxid med drygt 1 400 ton per år. Det motsvarar planteringen av 37 643 träd eller att man tar bort 279 personbilar.