– Mitt rum är väldigt litet, men det är högt i tak, säger Mikael Bergqvist.
Den 25-årige Chalmersstudenten bor nämligen i något så ovanligt som ett studentrum vars storlek räknas i kubikmeter, i stället för i kvadrat.
Här ryms ett sovloft och en egen toalett, men så mycket mer är ett skrivbord, en mindre soffa och ett litet soffbord får Mikael Bergqvist inte plats med inne på sitt rum.

Ett levande laboratorium

Det är heller inte riktigt meningen. Studentrummet är nämligen ett av sex sådana i ett boendekluster som förenas av ett vardagsrum, kök, balkong och badrum som delas gemensamt.
Boendeklustret är ett av flera i HSB Living Lab, bostadshuset på högskolan Chalmers campus i Göteborg som sedan sommaren 2016 har fungerat som ett levande laboratorium. Här ska nya former för framtidens boende experimenteras fram.

Huset de jobbar i är fullproppat med avancerad teknik

På jobbet

Varje boendekluster har ett eget lås, som en slags ytterdörr som avskiljer det från resten av huset. Varje enskilt studentrum har också ett eget lås, men Mikael Bergqvist känner sig som hemma redan när han kommit innanför den första dörren.
– Jag brukar lämna dörren till mitt rum öppen. Klustret har blivit en del av mitt hem, säger han.

Sitter ihop som lego

Redan när han såg bostadshuset byggas fångade det Mikael Bergqvists intresse. Huset är nämligen uppbyggt av moduler som sitter ihop lite som lego, vilket gör att nya rum eller sektorer kan monteras på eller av, beroende på vilka slags projekt som ska genomföras.

Eftersom han själv läser samhällsbyggnadsteknik blev Mikael Bergqvist intresserad av att flytta in i ett av studentrummen.
– Innan jag flyttade in ville de också veta hur jag kände för det här med alla sensorer i huset, säger han.

Hyresgäst och deltagare

Bostadshuset har nämligen hela 2 000 sensorer som mäter allt från duschvanor och elförbrukning till ventilation och luftkvalitet. På HSB Living Lab pågår forskning dygnet runt, där all data som samlas in används till pågående eller framtida forskningsprojekt i huset.

Det stod också klart för Mikael Bergqvist att man inte bara bor på HSB Living Lab. Som hyresgäst förväntas man också delta i projekten som pågår inne i huset. Ibland kan det röra sig om något så enkelt som att svara på enkäter.

”Jag gillar att tillbringa mycket tid i köket”, säger Mikael Bergqvist, här med sin vän Niki Chalusi. ”Jag tycker det är häftigt att kunna bo så här”, säger hon.

Energiförbrukning i en app

Ett pågående projekt handlar till exempel om programmerbara uttag, där studenterna har fått tillgång till en app som mäter varje hyresgästs energikonsumtion. Via appen kan Mikael Bergqvist inte bara se hur mycket energi han förbrukar, utan också hur mycket av det som kommer från fossila ämnen, vindkraft och vattenkraft.
– Ibland blir jag också intervjuad om projektet och om huruvida appen påverkar mitt beteende, nu när jag fått en bättre inblick i hur jag konsumerar, berättar han.

Ett annat projekt handlade om matavfall. Överallt sattes det upp lappar med frågan: ”Varför ska du kasta det här?” Sedan listades flera steg som hyresgästerna fick bocka av innan man kunde komma fram till om det var okej att slänga en matprodukt.
– Då blev det plötsligt mycket jobbigare. Jag vill säga att jag är duktig på att hushålla med mat och äta den, men jag såg ändå hur det påverkade mitt beteendemönster, säger Mikael Bergqvist.

Bottenplanet är som en fritidsgård

Matresterna som faktiskt slängdes gick sedan till några höns som man hade ute på gården. Från hönsen fick hyresgästerna sedan ägg och gödsel. Gödslet kunde de i sin tur använda till att försöka plantera grönsaker i en liten trädgård i huset.
– På det viset har huset fått som ett eget ekosystem, säger Mikael Bergqvist.

Förutom att experimentera fram energieffektiva lösningar, har huset även utformats så att hyresgästerna har många gemensamma ytor. Lite som i ett vanligt kollektivboende.
Utöver de gemensamma utrymmena i varje boendekluster, påminner bottenplanet lite om en fritidsgård där man kan hänga – och tvätta sina kläder i maskinerna som också finns placerade där.

Kommer sakna kollektivet

Mikael Bergqvists vän Niki Chalusi brukar hälsa på honom i huset några gånger i veckan. Hon har fått lära känna flera av de andra studenterna som bor i huset.
– Jag träffade två tjejer som bodde här förut. Vi kom på ett klimatprojekt som vi ville göra ihop och som vi sedan sökte pengar för. Det är rätt häftigt att vi kunde träffas så här, säger hon.

Till sommaren kommer Mikael Bergqvist vara helt färdig med sina studier. Då kommer han också att behöva flytta ut ur huset.
Det han framför allt kommer att sakna är att bo i kollektiv, vilket han tyckt varit väldigt kul under de här tre åren.
– Jag har också förstått att det är komplicerat att bo med personer som man inte känner eller väljer. Men jag har också blivit bättre på att kommunicera genom att bo här, säger han.

Mikael Bergqvist

Ålder: 25 år.

Studerar: Samhällsbyggnadsteknik på Chalmers högskola i Göteborg.

Jobbar med: Stadsplanering på trafikkontoret i Göteborg.