Den 15 juni 1990 gick en stor grupp immigranter i Los Angeles i USA ut på gatorna och demonstrerade för högre lön och för rätten att organisera sig. 

Stadens polisstyrka slog till hårt mot demonstranterna. Två kvinnor fick missfall, dussintals behövde sjukhusvård och 60 demonstranter och åskådare arresterades. 

Bilder styrkte städarnas sak

Polisen hävdade först att de agerat i självförsvar, men när TV-bilder från demonstrationen visades blev det svårt att hålla kvar den historien. De demonstrerande städarna agerade ytterst fredligt visade bilderna.

Arkivbild från demonstrationen i Los Angeles i USA den 15 juni 1990.

Justice for Janitors

Det första upproret kallades Justice for Janitors. Det engelska ordet janitor betyder städare, portvakt, fastighetsskötare och vaktmästare.

Två dagar senare samlade de sig igen och gick tillbaka till platsen där demonstrationen blev utsatt för våld. Under de kommande veckorna lyckades de genom att få allmänheten på sin sida gentemot polisens agerande också få stöd för sina krav på rättigheter.

Arkivbild från demonstationen i Los Angeles i USA den 15 juni 1990.

Städarna fick till slut organisera sig fackligt och de lyckades dubbla löner och förmåner.

– Det slöts upp och man blev så mycket starkare av att arbeta gemensamt. Städare är den grupp som är längst ned av dem som är längst ned på stegen, säger Fastighets ombudsman Torbjörn Jonsson som är ansvarig för internationella frågor. 

Många inom arbetarrörelsen i USA hade tidigare hävdat att städare var en grupp som inte gick att organisera på grund av att många saknade uppehållstillstånd, jobbade deltid och jobbade för underleverantörer. 

Arkivbild från demonstrationen i Los Angeles i USA den 15 juni 1990.

Inspirerade till fler protester

Men städarna i Los Angeles visade att de hade fel och det gav ringar på vattnet med protester i flera amerikanska städer. Bland annat genomförde städare i Washington DC en stor manifestation där de blockerade en stor väg med hjälp av skolbussar mitt under huvudstadens rusningstid. 

I Houston gick 5 000 städare samman i protester som resulterade i sympatistrejker runt om i USA och även i Europa där man ockuperade byggnader till stöd för kollegorna i Houston. 

Även i Houston nådde de framgång och fick till ett fackligt avtal. Några stora pensionsfonder tog sig också an att endast investera i företag vars städare behandlades rättvist.

Efterspelet ledde till att dagen den 15 juni blev en internationell dag då villkoren för städare uppmärksammas. 

– Vi i UNI Global har sedan snott den dagen. Ledordet är respekt, sedan får man göra lite olika i olika länder, säger Torbjörn Jonsson. 

Gula diskhandsken blev logga

Fastighets i Sverige började uppmärksamma internationella rättvisedagen år 2012. Det var i samband med att ett nätverk för att stärka EWC, europeiska företagsrådet, bildades för att stödja medlemmarna på ISS på ett multinationellt sätt. 

– Ett sätt att hjälpa är att göra något för att ena oss på internationella rättvisedagen. Då gjorde vi också en gemensam logga med den gula diskhandsken på och öppnade en Facebook-grupp, säger Torbjörn Jonsson.

På Fastighets kongress samlades ombuden för en bild med de gula handskarna. I bild syns bland andra Abdu Ibrahim från avdelning Johanneshov och Goitum Hagos från Spånga.

Internationella rättvisedagen

Nu mera kallas dagen internationellt för International Justice Day for Cleaners and Security Guards, alltså internationella rättvisedagen för städare och säkerhetsvakter.

I många länder och även i UNI Global så ingår städare och säkerhetsvakter i samma fackförbund.

Men i Sverige står de båda yrkesgrupperna inte lika nära varandra som i många andra länder så här kallas dagen internationella rättvisedagen för städare.

På flera platser i världen är det vanligt med större manifestationer och i länder som USA är manifestationer nödvändigt för att få opinionen med sig, annars är det svårt att bedriva fackliga frågor där, beskriver Torbjörn Jonsson.

Fastighets ombudsman Torbjörn Jonsson under ett fackmöte i Peru.

Manifestationer i sig gör inte så stor skillnad i Sverige menar han, men det visar den enskilda städaren att facket kämpar för deras frågor. Att ha en gemensam dag och internationellt samarbete har samtidigt gett många fördelar.

– Vi har fått en enhetlighet där vi arbetar för att få respekt. Vi kan ha hur mycket åsikter som helst om hur multinationella städföretag agerar, men det blir bra mycket mer tryck på dem om vi samarbetar över landsgränserna, säger Torbjörn Jonsson.

Liknande problem i många länder

Några frågor som är aktuella för städare i många länder är arbetstid, arbetsmiljö, anställningsformer och påverkansmöjligheter. 

– Vad gäller arbetstidsfrågorna så har pendeln svängt. Ett tag gick det mot mer heltid och dagtid. Nu ser vi hur det har vänt och går mot mer deltid, tidig morgon och kvällar och nätter och fler delade turer, säger ombudsmannen.

I arbetsmiljön finns bristfällig introduktion, kemikalier, förslitningsskador och ergonomiska problem.

– Nämn ett arbetsmiljöproblem och städare är överrepresenterade, säger Torbjörn Jonsson.