Utanför Viking Lines terminal i Stockholm är det ännu tomt på människor. Förutom några förtroendevalda i orangea västar med Fastighets logga tryckt på ryggen. Zia Lodin, Mirabela Scurtu, Yunus Tulaganov, Gordana Josimovic och Mina Hanna väntar på att städarna ska gå av sitt städpass inne på båten och komma ut genom glasdörrarna.

Med sig har de information om Fastighets och blanketter för att bli medlem. Tillsammans pratar de över tio olika språk, något som är en stor fördel under arbetet med att värva nya medlemmar till facket.

– Det är viktigt att vi kan många språk eftersom det bland städare är många som inte kan svenska, säger Zia Lodin, som är ombudsman med ansvar för organisering på Fastighets region Ost. 

Zia Lodin är en av fem organiseringsombudsmän som jobbar för att Fastighets ska få fler medlemmar.

Träffat över 400 anställda i sommar

Under sommaren har Zia Lodin dragit igång ett nytt projekt för att värva medlemmar till Fastighets. Under två månaders tid har förtroendevalda från Fastighets besökt drygt 20 arbetsplatser och träffat över 400 anställda i Stockholmsområdet. Men det är inte alltid som det är lätt att få komma in på företagen för att informera om facket, berättar Zia Lodin. 

– Vi behöver komma ut till företagen och träffa anställda så att vi kan visa vad facket gör. Men många företag vill inte släppa in oss. Ofta när vi kommer in på ett företag upptäcker vi arbetsmiljöbrister när vi pratar med de anställda. Och det vill inte företagen förstås, säger Zia Lodin. 

Mirabela Scurtu är städare på Städhuset och förtroendevald för Fastighets.

Mirabela Scurtu är städare på Städhuset i Stockholm. Under sommaren har hon besökt flera arbetsplatser för att värva nya medlemmar.  

– Jag är från Rumänien och har bott i Sverige i åtta år och hela tiden jobbat i städbranschen. Jag kände inte till mina rättigheter eller något om facket när jag kom hit. Nu vill jag hjälpa andra i samma situation. Många som kommer hit från andra länder känner inte till sina rättigheter, därför är det så viktigt att vara ute och informera, säger Mirabela Scurtu. 

Oro för att förlora arbetstillståndet

Glasdörrarna till terminalen öppnas och en efter en kommer städarna ut från sitt arbetspass. Många stannar och tar emot information och vill veta mer om vad facket kan göra. Mina Hanna som är städare och ordförande för fackklubben på Solreneriet, som städar Viking Lines båtar, menar att medvetenheten om facket ökat på hans arbetsplats sedan de bildade fackklubb förra året. 

– De som är här på arbetstillstånd är oftare rädda för att gå med i facket, de kan vara oroliga för att förlora jobbet och arbetstillståndet. Men sedan vi bildade klubb börjar folk förstå att det är tryggare att vara med i facket än att inte vara med, säger Mina Hanna. 

”När man är ny vet man inte sina rättigheter”

Mirabela Scurtu räcker över information om facket till Mohammed Hasib Mahmud Rabby och Mohsin Ahmed som båda kommer från Bangladesh och är i Sverige för att avsluta sina masterstudier. 

– Vi behöver jobbet för att kunna stanna i Sverige efter våra studier, om vi inte får jobb inom våra yrken direkt efter examen. Men det är tufft, när man är ny så vet man inte sina rättigheter eller vilka regler som gäller. Man gör bara så som man blir tillsagd och springer så fort man bara kan, säger Mohammed Hasib Mahmud Rabby.

Mirabela Scurtu svarar att hon känner igen den känslan. 

– Jag har också känt så. Men när jag gick med i facket kände jag att jag inte var ensam längre, jag fick någon som stöttade mig. Om du lär dig dina rättigheter kan du också börja säga ifrån. Du kommer att kunna säga nej, jag kan inte springa såhär fort, svarar Mirabela Scurtu. 

Är du med i facket?

Soheil Soltanbeik
Soheil Soltanbeik Städare på Solreneriet.

– Jag är ny på jobbet och inte medlem i facket, men jag funderar på om jag ska bli det. Mitt jobb är stressigt och det finns inte så mycket tid för att hinna med alla uppgifter. När jag fick veta vad facket gör så känner jag att jag missat något. 

Lamai Pettersson.
Lamai Pettersson Städare på Solreneriet.

– Jag skrev under medlemsansökan till Fastighets i dag. Jag har jobbat som städare här i runt fem månader. Tidigare jobbade jag inom kommunal verksamhet och då var jag med i fackförbundet Kommunal. Det känns viktigt att vara med i facket, de kan hjälpa till mycket och stötta dig gentemot arbetsgivaren. 

 Leya Beyene Sori  Städare på Solreneriet.

– Jag är medlem och ska snart gå en medlemsutbildning för att lära mig mer om hur jag kan påverka. I dag har jag städat 90 toaletter på fyra timmar. De tror att man är en robot. 
– Facket har hjälpt mig mycket. Jag städade på kontor förut men när företaget avslutade det avtalet blev jag flyttad till båtarna. Då ville företaget sänka min tjänstgöringsgrad, men facket sa emot.