I morgon avslutas Global Week For Future, där människor över hela världen protesterat för att få politikerna att agera mot klimatförändringarna. Aktionsveckan inleddes förra fredagen med att miljontals människor strejkade för klimatet i 156 länder. I morgon väntas nya klimatstrejker över hela världen och på många orter i Sverige.

Greta Thunberg uppmanar fackförbunden att klimatstrejka

Klimataktivisten Greta Thunberg som leder rörelsen Fridays for future har uppmanat svenska fackförbund att strejka för klimatet i morgon. I ett öppet brev till fackföreningarna skriver hon:  

“Det är fackens uppgift att säkerställa arbetarnas rättigheter och trygghet och en kris som denna kommer medfölja stora ekonomiska förändringar, och problem, om vi inte ställer om”.

Global Week For Future

Mellan 20 och 27 september anordnar klimatrörelsen en strejk- och aktionsvecka. Klimatstrejkerna pågår internationellt i cirka 156 länder, enligt klimatrörelsen ”Fridays for future”. Under måndagen hölls FN:s toppmöte, där världens ledare samlades för att diskutera åtgärder mot klimatkrisen.

Fackförbundet Syndikalisterna kommer i morgon att gå ut i en politisk strejk för klimatet. Men både LO och Fastighets säger nej till att klimatstrejka. LO:s andra vice ordförande Berit Mullerström skrev i somras i ett mejl till Arbetet att LO inte använder strejkvapnet för påtryckningar i politiska frågor.

“LO använder som regel inte strejkvapnet för påtryckningar i olika politiska frågor, hur viktiga och angelägna de än är, och vi tror inte att en arbetsnedläggelse skulle föra oss närmare en lösning på klimatfrågan”, skrev Berit Müllerström till Arbetet.

Fastighets säger nej till att utlysa strejk för klimatet

Fastighets ordförande Magnus Pettersson är inne på samma linje. Han menar att en klimatstrejk som initieras av fackförbunden riskerar att urvattna strejkrätten.  

Magnus Pettersson, ordförande för Fastighets.

– Vi värnar om strejkrätten och vill inte missbruka den, då det kan slå tillbaka på oss som fackliga organisationer. Däremot tycker jag att alla människor ska engagera sig i klimatfrågan på olika sätt. Manifestationerna som hålls nu är väldigt bra och viktiga initiativ, säger Magnus Pettersson.

Flera företag runt om i världen har låtit sina anställda delta i manifestationerna på arbetstid. Butikskedjan Haglöfs stängde förra fredagen samtliga klädbutiker under klimatstrejken. Tyskägda Flixbuss ger sina anställda ledigt under morgondagen. Och enligt Dagens ETC kommer drygt 1000 anställda på Amazon att protestera mot företagets klimatpolitik.

Uppmanar medlemmar att manifestera utanför arbetstid

Fackförbundet Handels låter sina egna anställda delta i manifestationerna i samband med klimatstrejken på betald arbetstid. De uppmanar även medlemmar att delta utanför arbetstid. Även Fastighets uppmanar sina medlemmar att delta på fritiden.

– Vi uppmanar våra medlemmar att delta i manifestationen utanför arbetstid. Vi uppmanar inte till strejk för våra medlemmar, vi värnar strejkrätten. Anställda i Fastighets kan delta på arbetstid, säger Magnus Pettersson.