Beskedet bekräftas även av Kommunals ordförande Tobias Baudin i en intervju med Sveriges radio Ekot.

Kommunals ordförande Tobias Baudin säger att medlemmarna i Kommunal är värda högre löner. Dagens beslut innebär att förbundet nu kör den här avtalsrörelsen själva.

– Kommunal är stora, vi är starka och nu är vi också rätt förbannade, säger Tobias Baudin.

Kräver mer för särskilda grupper

För att acceptera LO:s förslag till samordning ville Kommunal ha möjlighet att också kunna kräva mer till nyckelgrupper med yrkesutbildning, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

– Yrkesutbildning måste få löna sig även i välfärden. Det har vi inte fått stöd för i LO. Därför väljer vi att driva vår egen avtalsrörelse, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin i ett pressmeddelande.

Han poängterar i intervju med Ekot att det faktum att LO inte ställt sig bakom Kommunal kan påverka relationen framöver.

– Vi har gjort det här tidigare i historien och det har vi lyckats bära hem. Men det är klart att det hade varit bättre om det funnits stöd från LO. 

Samtal pågår mellan LO-förbunden

LO lägger locket på om dagens besked. Enligt LO:s presstjänst kommer ingen representant från LO att kommentera Kommunals besked i dag. 

Diskussioner om eventuell LO-samordning mellan övriga fackförbund inför avtalsrörelsen pågår fortfarande, uppger presstjänsten. 

På frågan om LO kände till att Kommunal skulle gå ut med sitt besked i dag svarar presstjänsten nej.

Kräver breda låglönesatsningar

Fastighetsfolket har sökt Fastighets ledning, men de vill inte uttala sig idag.

Fastighets förbundsordförande Magnus Pettersson och Sekos ordförande Valle Karlsson skriver i en debattartikel som publicerades i Arbetet före helgen:

”Eftersom löneskillnaderna på svensk arbetsmarknad beror på strukturell diskriminering, där kvinnligt dominerade yrken värderas lägre än manligt dominerade, krävs breda låglönesatsningar som träffar de lågavlönade yrkesgrupperna.”

Artikeln är tidigare publicerad i Arbetet, som tillsammans med Fastighetsfolket och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.