Fastighets: Krav på 3 procent i löneökning är bra
Löneökningar på 3,0 procent. Det är ett av kraven från facken inom industrin och LO-samordningen i avtalsrörelsen 2020.
Fastighets avtalssekreterare Jari Visshed är nöjd med beskedet.
– 3 procent är en rätt bra siffra. Med de kommentarer som har varit innan hade vi gissat på en lägre siffra, säger Jari Visshed.
Han menar att det ligger i nivå med de signaler som gavs vid Medlingsinstitutets konferens där parterna samlades för att diskutera det ekonomiska läget inför avtalsrörelsen.
– På vissa håll låter det som att vi är på väg in i en djup kris – så är det inte. Det är en högkonjunktur som saktat ned. Det tycker jag är ett nyktert sätt att se på det och som framfördes vid Medlingsinstitutets konferens.
De 12 LO-förbund som står bakom samordningen i avtalsrörelsen bekräftar i ett gemensamt pressmeddelande att man står bakom kravet på 3 procent, samt en låglönesatsning för alla som tjänar under 26 100 kronor.
Fler krav än löneökningar
Löner är inte allt. Facken inom industrin: IF Metall, Livs, GS, Unionen och Sveriges Ingenjörer, presenterade under måndagen ett flertal krav inför i avtalsrörelsen 2020.
Bland dessa fanns åtgärder för minskade arbetsskador och förbättrad rehabilitering samt en handlingsplan för återgång till arbete efter föräldraledighet.
Men så fanns också deras krav på det så kallade industrimärket. Märket, som förhandlas fram med arbetsgivarna inom industrin, sätter normeringen för löneökningar under avtalsrörelsen.
Procentkravet på 3 procent innebär 783 kronor i löneutrymme för de som tjänar under 26 100 kronor.
– 783 kronor är framräknat av 3 procent på knät på 26 100 kronor. Vi inom 6f hade uppfattningen att det krävdes ett knä vid 28 000 kronor för att nå LO:s långsiktiga mål – då hade det blivit en annan siffra än 783. Men i tider som dessa är det viktigt att hålla ihop LO-samordningen. Vi tjänar mer på det i det långa loppet, säger Jari Visshed.
Industriförbunden har även satt en egen lägsta siffra för garantilöneökning inom deras avtal som ofta innehåller potter och den ligger på 530 kronor. Men det är inget som berör de övriga LO-förbunden.
Modellen har gynnat kvinnor
Industrifacken vill även ha fortsatt avsättning till flexpension samt en avtalsperiod på ett år.
– Vårt lönekrav är långsiktigt hållbart och tar hänsyn till både inflationsmålet och kravet på internationell konkurrenskraft. Det ger fortsatta reallöneökningar samtidigt som det bidrar till en hög sysselsättning, skriver alla fem förbund i ett pressmeddelande.
Industriavtalet firar i vår 23 år.
– Om det hade varit ett äktenskap hade det varit hampabröllop vi firar, sa Marie Nilsson, ordförande för IF Metall under presskonferensen.
Livs ordförande Eva Gouvelin om 2017 års låglönesatsning:
– Insamlingsmodellen har gynnat Livs medlemmar, framför allt kvinnorna.
Unionens ordförande Martin Linder:
– När vi närmar oss avtalstider kan man vara säker på en sak: att våra motparter börjar se dystert på den svenska ekonomin.
Artikeln är tidigare publicerad i Arbetet som tillsammans med Fastighetsfolket och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.