Efter 20 år utan ett eget hem fick Maria en lägenhet genom Stockholms stadsmissions projekt ”Bostad först”. Maria heter något annat i verkligheten.

Katten Hebbe hoppar upp på diskbänken när Maria häller upp kaffe. Han tycker att det är matdags och jamar bestämt innan han får sin lunch. Den ljusa lägenheten på andra våningen är Marias första på nästan 20 år. Lika länge har hon bott runt i olika korttidskontrakt samtidigt som den psykiska ohälsan eskalerade. Hon försöker sätta ord på känslan av att ha en dörr att stänga om sig som är hennes egen.

Ett eget hem är en förutsättning för ett bra liv.

Maria

– Mitt hem är min borg, min kyrka. Ett eget hem är en förutsättning för ett bra liv. Oavsett om det handlar om en psykisk diagnos eller missbruk så kan du inte ordna upp ditt liv så länge du inte har ett eget hem, säger hon.

Stannade i våldsam relation när saknade egen bostad

För Maria började allt med att hon flyttade in i sin pappas lägenhet då han blev svårt sjuk. När hennes pappa gick bort blev hon vräkt från lägenheten. Det blev början på en ständig jakt på en ny bostad. Under åtta års tid levde hon i ett förhållande där hon utsattes för våld, men hade ingen annanstans att ta vägen.

”Att ha en egen dörr att stänga om sig är bland det viktigaste som finns”, säger Maria.

– Hans lägenhet var en fast punkt när jag inte hade någonstans att bo men det blev mer och mer ohållbart. Till sist lämnade jag och gick. Jag tog bara med mig kläderna jag hade på kroppen, berättar Maria.

Först när hon gick in i en djup depression kom vändningen. Hon fick göra en utredning hos psykiatrin och fick diagnosen adhd. Samtidigt fick hon tips om Stockholms stadsmissions verksamhet ”Bostad först”. Genom verksamheten kan bostadsbolag hjälpa människor att komma ur bostadslöshet. Fastighetsbolaget skriver till en början lägenhetskontraktet med Stadsmissionen, berättar Pernilla Parding som är verksamhetsområdeschef på Stockholms Stadsmission.

– Utgångspunkten är att det är mycket lättare att ordna upp sitt liv om man först har någonstans att bo. Det vi på Stockholms stadsmission gör är att vi aktivt stöttar den som varit hemlös i att kunna flytta in i en lägenhet, och också kunna bo kvar. Målet är att personen på sikt ska ta över förstahandskontraktet, säger Pernilla Parding.

Effektiv metod för att motverka hemlöshet

Studier visar att 90 procent som fått bostad först lyckas behålla lägenhetskontraktet.

Modellen kommer ursprungligen från USA, och går ut på att personer i hemlöshet med missbruk eller som lider av psykisk ohälsa, först får ett eget boende utan krav på drogfrihet. På det sättet går Bostad först tvärt emot den princip som i stor utsträckning används i Sverige. De flesta svenska kommuner använder i dag boendetrappor, som ställer krav på personer i hemlöshet att först bli fria från sitt missbruk eller annan problematik, för att sedan få chans till ett boende.

Men att först få en bostad har visat sig effektivt. I försök som utvärderats i New York och Hannover har cirka 90 procent av de som fått en bostad i kombination med intensiv rehabilitering lyckats behålla sina kontrakt.

Fastighetsskötare positiva till verksamheten

I förorten Fisksätra i en annan del av Stockholm arbetar fastighetsskötaren Mikael Fridén för Stena Fastigheter. I området har bostadsbolaget fyra lägenheter som vigts åt Bostad först. Fastighetsskötarna får regelbundet information från Stockholms stadsmission om hur hyresgästen mår eller om det är något som behöver ordnas i lägenheten.

– Det är egentligen som en helt vanlig hyresgäst fast personen stöttas lite extra av Stadsmissionen. Och kan man hjälpa någon som hamnat snett att komma tillbaka på fötter är det ju underbart, säger Mikael Fridén.

Mikael Fridén, fastighetsskötare på Stena Fastigheter.

Mikael Fridén berättar att även kollegorna är positiva till att Stena Fastigheter är med i Bostad först. Däremot var det en hyresgäst som hörde av sig och var orolig i början.  

– I början satt det en lapp i entrén som visade att Stadsmissionen hyrde en lägenhet i huset. Då var det en granne som hörde av sig och var orolig och sa att hon ”inte ville ha knarkare som grannar”. Men när vi berättade om verksamheten så lugnade hon sig, säger Mikael Fridén.

Om vi kan hjälpa till, varför ska vi då inte göra det?

Mikael Fridén.

Han önskar att hans arbetsgivare och andra bostadsbolag skulle ta ett större ansvar och erbjuda ännu fler lägenheter.

– Om vi kan hjälpa till, varför ska vi då inte göra det? säger han.  

”Om jag inte fått en bostad hade jag varit på botten nu”

Tillbaka i Marias lägenhet häller hon upp mer kaffe. För bara några veckor sedan övertog hon lägenhetskontraktet från Stockholms stadsmission. På fråga vad som hade hänt om hon inte tillslut fått en bostad skakar hon på huvudet.

– Att vara bostadslös var som att sitta i en jolle på ett stormigt hav och hela tiden vara nära att dras ner i djupet. Om jag inte fått en bostad hade jag varit på botten nu, säger hon.

På högra handleden har Maria en tatuering. ”EKG-kurvan är mina hjärtslag”, säger hon.

På hennes högra handled är ett semikolon och en EKG-kurva tatuerad.

– Semikolonet står för psykisk ohälsa. Och EKG-kurvan är mina hjärtslag. Hjärtslag för hjärtslag har jag klarat mig igenom det här.

Både kommuner och bostadsbolag deltar:

Enligt Socialstyrelsen använder 44 av Sveriges 290 kommuner Bostad först-modellen i sitt arbete mot hemlöshet. Men när forskare på Socialhögskolan vid Lunds universitet våren 2018 tog direktkontakt med de kommuner som angivit att de använde Bostad först, visade det sig att bara 22 kommuner arbetade aktivt med modellen.

Några bostadsbolag som erbjuder lägenheter till Stockholms stadsmissions Bostad först-verksamhet är: AFA Fastigheter, Wallenstam, Stena Fastigheter, Hässelby Hem, Malmegårds Fastighets AB, Mandel Fastigheter, Tornet, Ikano Bostad och Botrygg.