Utåt till kunderna är det en tjusig fasad: ”Winab skall vara branschens mest pålitliga och seriösa aktör inom lokalvårdstjänster”, skriver de på sin sajt.

Den kvalitet som företaget lyfter fram har dock kraftiga revor vad gäller personalpolitiken. 

Företaget är enligt den egna hemsidan både certifierade och auktoriserade.

Den kvalitet som företaget lyfter fram har dock kraftiga revor vad gäller personalpolitiken. 

De är inte mer seriösa än att de låtit en städare och medlem i Fastighets gå helt miste om sin avtalspension – i sex år. Trots att det ingår i den normala ”leveransen” till anställda när en firma har kollektivavtal, man betalar lön, avtalspension och andra ersättningar enligt ingånget avtal. Det här är en städare som jobbar på en kommunal skola – kommunen har köpt kvalitet men städaren som gör jobbet har blivit lurad på viktiga pensionspengar. Hon är upprörande nog inte det enda exemplet.

Hittills har Fastighets avslöjat att elva medlemmar på företaget gått miste om pensionsinbetalningar i upp till tio år.

Företaget har över 145 anställda så en undrar om de elva är toppen av ett isberg. Winab själva påstår att allt annat i pensionsinbetalningarna stämmer. När Fastighetsfolket intervjuar vd:n kan han inte ge besked om hur många anställda företaget har – men han vet bestämt att alla andra fått rätt pensionspengar inbetalda. Att just de elva drabbats beror på ”den mänskliga faktorn” hos en bokföringsfirma som Winab anlitat.

Gör om och gör rätt

Men hallå, vilka rutiner har man om den mänskliga faktorn kan skapa avgörande fel i lönesystemet under tio års tid?

Nej, det håller inte. Gör om och gör rätt.

En intrikat detalj i företagets marknadsföring är att de kallar sig auktoriserade. De skyltar med den logotyp som bolag som genomgått Almegas, Kommunals och Fastighets granskning får visa upp.

Auktorisationen är en kvalitetsstämpel som betyder att företaget inte bara har kollektivavtal, utan också att de sköter sig vad gäller ekonomi, miljö, kvalitet och arbetsmiljö. Den syftar till en hållbar och renare städbransch genom att upphandlare och privata kunder ska kunna välja bort oseriösa firmor. Problemet är bara att kvalitetsstämpeln i Winabs fall är falsk – de håller inte längre måttet längre för att få visa upp den stämpeln.

Det står också klart att Almega och facken behöver bli ännu noggrannare i sina kontroller, så att kvalitetsstämpeln auktorisation inte bara blir en meningslös och vilseledande kuliss. 

tryggheten får inte urholkas

Kollektivavtalet är den grundläggande kvalitetsmarkören, både för dem som köper tjänster och för arbetstagare. Genom att jobba hos en arbetsgivare med kollektivavtal ska man kunna känna sig trygg att få avtalsenliga villkor och lön, där pensionsinbetalningen är en del. Den tryggheten får inte urholkas av arbetsgivare som inte håller måttet. Fastighets avslöjande är en otroligt viktig markering om att rätt ska vara rätt. Grymt bra jobbat alla inblandade fackliga!