Efter att Vänsterpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna i förra veckan hotat med att rikta en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) har nu partierna bakom januariavtalet svarat.

Man väljer, enligt en debattartikel i Aftonbladet som undertecknas av toppnamnen i partierna, att gå med på kraven från framför allt M och KD.

Träder i kraft 2022

Det betyder att man justerar och förtydligar tidsplanen och det huvudsakliga regelverket ska beslutas under mandatperioden för att träda i kraft under slutet av 2022.

Ett annat krav från oppositionen var att reformeringen av Arbetsförmedlingen inte ska vila på LOV, lagen om valfrihet. Även där går januaripartierna M och KD till mötes.

På en presskonferens på måndagsmorgonen utvecklar arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) vad det nya beskedet innebär.

De ska fortsatt ”i huvudsak” vara fristående aktörer som matchar och rustar arbetssökande. Men upphandlingsformerna kan variera.

– Vi backar alltså på att grunden för den här reformeringen ska vara LOV. Vi måste utgå från tjänsten det handlar om, det kan också skilja sig över landet, säger Eva Nordmark.

Ska inte drivas lika långt

Hon menar att beskedet innebär att privatiseringen av Arbetsförmedlingen inte kommer att drivas lika långt som det först var tänkt.

– Ja det är korrekt uppfattat, säger Eva Nordmark.

Enligt henne kommer regeringen återkomma efter nyår med mer detaljer kring exakt hur reformen ska se ut. Kontakt har tagits med Vänsterpartiet och flera andra riksdagspartier under helgen, enligt henne.

– Vi är också lyhörda framöver, säger Eva Nordmark.

”Tagit emot svaret”

Moderaternas gruppledare Tobias Billström skriver i ett sms till TT att partiet nu ska fundera över vad beskedet om att skjuta upp Arbetsförmedlingsreformen innebär.

”Vi har tagit emot regeringens svar till oppositionen och kommer nu att analysera detta”, skriver han till TT.

Den här artikeln är först publicerad i Arbetet, som tillsammans med Fastighetsfolket och fem andra titlar ingår i LO Mediehus.