– Vi har stålhätteskor och arbetsbyxor i ett grövre material. Vid vissa arbetsuppgifter behöver vi också ha en skyddsoverall. Den är visserligen tunn, men det blir väldigt varmt i den, säger Therese Carlsson som började arbeta som sanerare på Ebe skadeservice lagom till den rekordvarma sommaren år 2018. 

Kräver dialog med arbetsledare

Stundtals är det alldeles för varmt i arbetskläderna, berättar hon.

– Man får ta mycket pauser och det gör att jobbet tar längre tid. Man får ha en dialog med arbetsledaren så att det går ihop sig. Vi har det ganska stressigt stundtals. Första året jag jobbade var det svårare att säga till om att jag behövde paus. Nu i somras var det lättare när jag inte var helt ny på jobbet utan kommit in i det, säger Therese Carlsson och lägger till:

– Men säger man ifrån att det är för varmt så är det oftast inget jätteproblem att ta en extra paus upplever jag. 

Therese Carlsson, sanerare i Partille.

Varmt att skydda sig

Therese Carlsson arbetar med att sanera efter bränder och vattenskador och med byggstädning. Vid vissa uppgifter hade det varit skönt att kunna arbeta i shorts, men hon beskriver det som två arbetsmiljöproblem som krockar där.

– Vid byggstäd hade vi önskat att man kunde ha shorts för då är det inte lika farligt som vid till exempel brandstäd, där man inte vet vad för ämnen man kan stöta på. Men det går inte och jag förstår ju att arbetsgivaren vill att vi ska vara skyddade.

Hon beskriver att arbetsbyxorna klibbar och blir väldigt varma att gå i när temperaturen är hög.

– Det är lätt att få svampinfektion i underlivet som kvinna och det är ju inte så roligt. Man kan inte alltid röra sig som man vill när byxorna klibbar heller och att gå upp en storlek är inte alltid så lätt, då kan de bli för stora i midjan och det blir problem att få byxorna att sitta kvar.