Forskningen kan inte tydligt säga vad som kommer att hända när medeltemperaturen stiger som en följd av människans klimatutsläpp. Men ett troligt scenario är att vi kommer att behöva hantera mer extremväder i framtiden som värmeböljor och kraftig nederbörd.

Fastighetsfolket har intervjuat fem regionala skyddsombud från hela landet. De ser arbetsmiljörisker hos samtliga yrkesgrupper om vädret blir mer extremt.

– Jag tänker på stressen. Våra medlemmar som städar har kortare städ-tider och kortare tid mellan objekten. Det är svårt att ta sig fram i snöstorm och tuffa vindar, säger Jessika Bäckman, RSO i region Nord.

Jessika Bäckman, Fastighets.

Bara att ta sig till jobbet kan bli en stress, säger hon.

– När det blir riktigt kallt startar inte bilarna. För de som bor utanför stan och åker lokaltrafik är det inte säkert att bussen går om det är mycket snö.

Hann inte med annat än skotta

Även fastighetsskötare påverkas mycket av stora mängder nederbörd i form av snö.  

– Fastighetsskötarna får ju ta hand om snön, det blir mycket övertid de perioderna och stress när det kommer stora mängder snö. Man ska ha tid att tänka på säkerheten då också. När man skottar snö från tak finns många säkerhetsaspekter att tänka på, säger Jessica Bäckman.

Richard Fredriksson, RSO i region Tvärs, arbetade som bovärd vintern år 2012 när det kom extremt stora mängder snö på kort tid.

– Vi hann inte med något annat än att skotta, varje gång vi hade kört klart ett varv hade det kommit så mycket snö att det var bara att börja om igen. Vi fick ta in extra personal och de på kontoret fick också komma ut och hjälpa till, säger han. 

Richard Fredriksson, regionalt skyddsombud för Fastighets.

– Andra faktorer är om värmesystemen pallar med när temperaturen sjunker snabbt. Alla system är ganska tröga – det tar ett tag för tekniken att hänga med, fortsätter Richard Fredriksson.

Men rent mänskligt tror han att hög värme är det tuffaste för människor att arbeta i.

Varmare mot fasader

Daniel Liebst, RSO i region Väst, menar att yrkesgrupper som fastighetsskötare, sanerare och fönsterputsare som arbetar mycket utomhus kommer att påverkas av mer extremt väder av alla slag.

– De som jobbar med asbest är väldigt utsatta. De behöver ha gummistövlar, gummikläder och skyddsmask oavsett temperatur. När man står mot en fasad och jobbar, vilket sanerare och fönsterputsare ofta gör, blir det också mycket varmare än den egentliga temperaturen. Då måste man ta en jädra massa pauser, annars får man huvudvärk och kan i värsta fall svimma, säger han.

Daniel Liebst, regionalt skyddsombud region Väst.

Vill belysa frågan mer

Även om städare oftast arbetar inomhus är det även där viktigt att ta mycket pauser när det är ovanligt varmt, menar Moayed Motallebi, RSO i region Ost.

– Det är ju ett fysiskt jobb. Jag jobbade sommaren år 2018 när det var så ovanligt varmt. Jag pratade med cheferna om att vi måste kunna ha lite längre pauser så att vi kan dricka vatten och ta frisk luft. Men det är inte alltid lätt heller, det är mycket stress.

Moayed Motallebi, regionalt skyddsombud för Fastighets.

Senad Halimovic, RSO i Region Syd, tycker att förbundet borde prata mer om hur klimatförändringarna kommer att påverka arbetslivet i framtiden.

– Man ska försöka utbilda, framförallt våra medlemmar. När vi är ute på arbetsplatsträffar eller har medlemsträffar borde vi prata om hur vi kan påverka klimatet och hur klimatförändringarna påverkar oss, säger Senad Halimovic.

Senad Halimovic, regionalt skyddsombud region Syd.