Skyddsombuden viktiga när klimatet blir extremt
Arbetskläder, fläktsystem och möjlighet till pauser. Det är saker som skyddsombuden behöver titta efter när klimatet förändras.
Mer extremväder som värmeböljor och mycket nederbörd på kort tid är en trolig följd av klimatförändringarna. Det ställer högre krav på förebyggande arbetsmiljöarbete för att kunna arbeta i hetta och kyla bland annat.
– När jag gör skyddsrond kollar jag så att personalen har extra ombyte ifall de blir svettiga på jobbet, säger Moayed Motallebi, RSO i region Ost och det är något han menar kommer att bli ännu viktigare vid klimatförändringar.
Han tittar också efter om de anställda har tillgång till dusch och omklädningsrum på jobbet – något som inte är självklart när man arbetar på entreprenad.
Redo för stora snömängder
Även Jessika Bäckman, RSO i region Nord, menar att det blir ännu viktigare att kräva anpassade arbetskläder:
– Både för väldigt varmt väder och väldigt kallt väder, säger hon.
Richard Fredriksson, RSO i region Tvärs, ser risker för fastighetsskötare om taken inte håller för de snötyngder som kommer.
– Sverige är indelat i zoner, där taken i Norrland är byggda för högre snölaster. Sådant kan bli problem om det kommer snömängder som i Norrland på taken längre söderut som inte är byggda för det. Då ska man också ha maskiner som kan hantera det, berättar han.
Puffa på arbetsgivarna
En riskfaktor som Daniel Liebst, RSO i region Väst, ser för fönsterputsare som arbetar på hög höjd är om det börjar blåsa mer.
– Dels finns arbetsmiljörisker dem själva som man måste kolla på, men det är också viktigt att hinkar och liknande sitter fast ordentligt så att det inte blåser ned på folk nedanför.
Senad Halimovic, RSO i Region Syd, menar att arbetsmiljön ska anpassas efter klimatförändringarna.
– Men det är svårt att påverka, framförallt i städbranschen. I stort sett säger de alltid att om personen inte vill utföra arbetsuppgifterna så hittar vi någon annan. Vi måste samordna i alla branscher och över hela Sverige, säger han och fortsätter:
– Det man får göra är att puffa på arbetsgivarna med små grejer som att vi behöver fem minuter extra vila och bättre ventilation på arbetsplatserna.