Totalt har 93 943 personer varslats om arbetslöshet sedan början av mars då coronapandemin bröt ut och arbetslösheten är nu uppe i 9,2 procent, visar Arbetsförmedlingens siffror.

Solreneriet är ett av företagen som drabbades hårt när Viking lines båtar slutade att gå. Sedan i juli har de återupptagit lite av kryssningsverksamheten igen och Solreneriet städar en mindre del av båtarna som går.

– Det är en tillfällig lösning för ingen vet vad som kommer att ske framöver. Vi har ett 40-tal anställda som städar båtarna nu, jämfört med normalt då mellan 200 och 300 städar under högsäsong, säger Solreneriets vd Tina Wessman Hellstadius.

Hotas att utvisas

Mina Hanna har arbetat på Solreneriet sedan 2012 och har startat fackklubben på företaget. Han är en av dem som fått sluta.

– Jag tänker mycket på de som har arbetstillstånd, vi har kämpat mycket för dem och har prioriterat dem i förhandlingarna, säger han.

Mina Hanna, ordförande för Fastighets fackklubb på Solreneriet.

Mina Hanna berättar att det rör sig om omkring 30-40 medlemmar med arbetstillstånd, som alltså riskerar att behöva lämna landet om de står utan arbete.

Eftersom de har fått förtur till jobb som kommit in har ingen än så länge behövt åka hem. Enligt lag har en arbetstagare med arbetstillstånd tre månader på sig att hitta nytt jobb om den skulle bli uppsagd.

Finska restriktioner i vägen

Tina Wessman Hellstadius berättar att företaget ligger i en del upphandlingar och att det finns affärer ute, även om det är färre än normalt på grund av osäkerheten kring corona.

Hon hoppas på att Finland ska släppa på sina restriktioner så att kryssningarna dit kan börja gå igen.

– Jag är ganska säker på att vi inte behöver säga upp fler som det ser ut nu. Vi hoppas kunna lyfta permitteringarna och kanske återanställa personal under hösten. Men corona är ju oförutsägbart så det är en bedömning utifrån hur läget ser ut nu, säger Tina Wessman Hellstadius.