Corona tvingar fackliga studier att bli digitala
Digital omställning gäller för Fastighets fackliga kurser. Utbildningar i gemensam lokal får bara hållas efter beslut i förbundets högsta ledning. Emil Haapala från Samhallklubben i Pajala är glad över att hans kurs startade innan de nya reglerna trädde i kraft.
– Jag brinner för det fackliga och går en kurs för styrelsefolk. Det känns bra! Jag hoppas knyta kontakter och lära mer om formalia, säger Emil Haapala.
Kursen hålls i Fastighets region Nord. Nya och nygamla förtroendevalda från olika arbetsplatser träffas på Piteå havsbad. Det finns ordentligt med luft mellan deltagarna och lokalerna ska vara så coronasäkra det bara går, enligt Roger Sandlund, Fastighets avdelningsordförande i Haparanda.
Stort behov av utbildning
– Det finns ett stort uppdämt behov av kurser och utbildningar. Läget har varit ansträngt under våren, säger han.
Rätten till utbildning
• Lagen ger alla rätt att vara lediga för studier. Arbetsgivaren kan skjuta på ledigheten i två veckor.
• Förtroendemannalagen säger att den som har ett fackligt uppdrag får vara ledig för facklig utbildning. Under vissa kurser ska du få betalt som vanligt från din arbetsgivare.
• För andra utbildningar kan Fastighets ersätta deltagare genom stipendium eller, för den som har ett fackligt uppdrag, arvode.
När coronapandemin drog in över landet ställdes alla sammankomster, möten och kurser in. I fredags drog Fastighets ledning upp nya riktlinjer för höstens fackliga studieverksamhet.
– Vi kan inte utsätta våra medlemmar för några risker, säger Yvonne Nygårds, andre ordförande i förbundet.
– Allt som går ställer vi om till digitalt. LO har digitala utbildningar som vi kan använda, säger hon.
Det betyder att medlemskurser tills vidare blir digitala. De hålls tillsammans med deltagare från andra fack och i LO:s regi.
Kurser för medlemmarna
Det finns i vanliga fall tre medlemsutbildningar inom Fastighets. De kommer tills vidare att hållas bara om de kan genomföras digitalt.
Medlem i facket är en grundkurs där deltagarna diskuterar gemensamma problem och lär sig mer om facket.
Facket och samhället om samhällsfrågor och politik som är viktiga i vardagen. Och hur deltagarna kan påverka tillsammans med sina arbetskamrater.
Om facket som vänder sig till den som är under 30 år.
De två första kan hållas lokalt på en arbetsplats, regionalt i Fastighets eller tillsammans med andra fackförbund. Kursen för unga hålls tillsammans med andra fackförbund.
Utbildningar för fackliga förtroendevalda, som styrelseledamöter och skyddsombud, ska också vara digitala.
Öppnar för vissa undantag
– Om det är angeläget att träffas blir det en fråga för styrelsen om vi ska göra ett undantag, säger Yvonne Nygårds.
– Vi tittar då på att deltagarna kan resa dit på ett säkert sätt. De ska också kunna studera, äta och sova med tillräcklig distans. Ett alternativ kan vara att skjuta upp utbildningen.
Kurser för fackliga
Normalt finns det många olika kurser för den som har ett förtroendeuppdrag. De kommer tills vidare att genomföras digitalt .
Några teman för kurserna är mötesteknik, avtal, arbetsrätt, förhandlingsteknik och styrelseuppdrag.
Yvonne Nygårds är medveten om att en tredagars utbildning för styrelseledamöter drog i gång på Piteå havsbad i går, måndag. Det var för svårt att stoppa en kurs som var planerad till den första vardagen efter beslutet.
Klubben har väntat
Monica Olofsson är en av deltagarna. Hon är städare på Compass i Gällivare samt klubbordförande och skyddsombud. Vi fick tag i Monica Olofsson när hon var i full gång att storstäda och torka ren en ganska smutsig trappa på LKAB.
– Vi har startat upp klubben igen och väntat på en kurs. Vi är två som åker från klubbstyrelsen, och jag hoppas att vi får lära oss något nytt, sa hon i fredags.