Samhalls nya löneavtal – så tycker medlemmar och fackliga
Ett riktigt bra avtal? Eller lönenivåer som borde komma upp rejält? Åsikterna om nya kollektivavtalet på Samhall spretar. Städaren Thomas Debourg är nöjd över att hela lönesystemet ska ses över.
– Det här låter rätt bra, kommenterar städaren Thomas Debourg.
Han har sin arbetsplats på Livgardet i Kungsängen, norr om Stockholm. Tidigare städade han på Arlanda, men när corona drabbade hela flygbranschen förflyttades han.
Thomas Debourg tycker att nivån på lönehöjningarna i nya avtalet är helt okej. Ännu mer nöjd är han över att hela lönesystemet ska utredas av en arbetsgrupp. Förslag ska blir klart senast i maj 2022.
– Det behöver bli lättare att förstå lönerna, säger han.
Pengarna i nya avtalet
Den 1 december i år höjs grundlönen (som hittills varit 21 474 kronor) med 495 kronor.
Den 1 oktober 2021 höjs grundlönen med 495 kronor.
Den 1 oktober 2022 höjs grundlönen med 428 kronor.
Övriga ersättningar, till exempel övertid och ob-tillägg, höjs vid samma tillfällen med 2 procent, 2 procent respektive 1,4 procent.
Grundlönen för LFU höjs vid samma tillfällen med 300 kronor, 350 kronor respektive 357 kronor. Den har hittills varit 18 396 kronor.
Arbetsgivarna ska betala in tjänstepension tidigare. Nu görs det för anställda som är 25 år och äldre. 2021 kommer inbetalningarna att göras för anställda från 24 år, och sedan sänks åldern för inbetalning två gånger till.
”Man vill alltid ha mer”
Christer Nord, städare på Samhall i Linköping, hade hoppats på bättre arbetstider med mindre helgjobb i denna avtalsrörelse. Men även han får vänta på besked. En arbetsgrupp som ser över scheman och arbetstider ska bli klar till maj 2022.
Han kommenterar lönehöjningen:
– Ja, vad ska en säga? Man vill alltid ha mer. Är vi sämre än andra, eller?
Mer i nya avtalet
Flera arbetsgrupper med facket och arbetsgivarna ska jobba vidare med speciella frågor:
• En ska se över arbetstider och scheman.
• En ska se över lönesystemet och göra det lättare att förstå.
• En arbetsmiljögrupp ska utreda hur kompetensutveckling för lokala skyddsombud kan säkras.
• Arbetsmiljögruppen ska också hantera frågan om sexuella trakasserier.
Joakim Häggkvist Städare och facklig förtroendeman i Östergötland – Vi behöver komma upp i samma löner som på andra städföretag. Vi har lika hårda krav på oss som andra.
Jhonas Andersson Ordförande i Samhallklubben i Gävle och Sandviken – Jag är jättenöjd med att arbetstiderna ska ses över. Låglönesatsningen är också skitbra. Och att åldern för inbetalningen till tjänstepension sänks.
Peter Hall Ordförande i Samhallklubben i Göteborg – Efter mycket om och men tycker jag faktiskt att vi fick ett bra avtal. Vi fick ju 6 procent i lönehöjning om man räknar in låglönesatsningen.
– Och ett annat utbetalningssystem än vad alla andra fick, vilket ger oss lite mer pengar faktiskt. Det behöver vi. Vi har låga löner i snitt.
Esagh Najmeddin Ordförande i Samhallklubben i norra Stockholm – Nu kan arbetsgrupperna fokusera på de brister som finns i avtalet. De kan se över och hitta öppningar i de delar som facket och arbetsgivarna tolkar olika.
Diskussionen fortsätter …
På Facebook går diskussionerna om nya avtalet också varma.
”Nu fick vi lägre höjning än de senaste tre åren, vi får jobba mycket mer än andra företag och får sämre betalt”, skriver en Samhallanställd i den egna gruppen.
Svaret dröjer inte: ”Bättre höjning än vad jag hade väntat mig. Facket kan om de vill.” En annan Samhallanställd skriver att ”lönerna inte hänger med”.
I gruppen finns också inlägget som lite tar udden ur kritiken:
”Till er alla som klagar på löneförhöjningen, ni får gärna sätta in dessa på mitt konto den 1 december om ni vill.”