För de flesta kommer lönen in i tid på kontot, men ibland händer det att medlemmar i Fastighets inte får sin lön på utsatt tid.
– Det är viktigt att kontakta oss direkt för att inte gå miste om pengarna, säger Ewa Edström, förhandlande ombudsman på förbundskontoret.

Orsaken till att lönekontot gapar tomt kan vara slarv från arbetsgivaren, men också att företaget inte har tillräckligt med pengar. Den som inte får ut sin lön kan få hjälp av facket att ställa ett lönekrav, det vill säga att göra en betalningsuppmaning för att få arbetsgivaren att betala lönen. Om inte det hjälper begärs företaget i konkurs.

Sätts företaget i konkurs kan anställda få statlig lönegaranti. Då kan man få lön under sin uppsägningstid, men det går bara att få ersättning för lön som är intjänad tre månader innan konkursansökan lämnades till tingsrätten.
– Det är en väldigt kort frist, tre månader går väldigt fort. Många vill inte bråka med arbetsgivaren och vara besvärliga. I stället väntar de och hoppas att situationen ska lösa sig om det saknas pengar i firman, men det kan straffa sig, säger Ewa Edström.

Att begära ett företag i konkurs kan låta som en drastisk åtgärd. Men om företaget exempelvis tappat kontrakt och inte hittar nya uppdrag kan det vara det enda som återstår. Konkurser i städ- och fastighetsbranscherna är heller inte ovanliga.

Enligt kreditupplysningsföretaget UC finns fastighetsservice och fastighetsverksamhet bland de tio branscher som har flest företagskonkurser. Från januari till augusti 2019 gick 156 företag inom sektorn bevakning, fastighetsservice och kontorstjänster i konkurs. Det var en ökning med 17 procent jämfört med motsvarande period 2018.

Rådet från facket är att ta det säkra före det osäkra och larma om företaget verkar komma på obestånd.
– Har du inte fått lönen den 25:e, hör av dig direkt till oss, säger Ewa Edström.

Tänk på detta för att få rätt lön i tid

  • Se till att få ett anställnings kontrakt där det framgår vilken lön du ska få och vilket datum den ska betalas ut. Du ska också få lönebesked där lön och eventuella tillägg för den aktuella perioden framgår.
  • Har du inte fått lön på rätt datum, säg till chefen direkt att du har rätt till din lön.
  • Kontakta facket och be om hjälp.

Statlig lönegaranti

  • Statlig lönegaranti är ett skydd för den som inte fått sin lön när en arbetsgivare går i konkurs.
  • Vanligtvis kan en anställd i ett företag som går i konkurs maximalt få ersättning för tre månaders utebliven lön. Tiden räknas bakåt från det datum konkursansökan lämnats till tingsrätten.
  • Det är också möjligt att få ersättning för semesterlön.

Källa: Kronofogden