Det är något som inte stämmer. Din kollega verkar nedstämd och hängig. Hon har börjat komma försent ibland, hon som alltid är i tid annars. Hon verkar tröttare på jobbet och håller sig mer för sig själv. Skämten och det glada humöret är inte där längre.

Vad göra?

Finns det något man kan göra som kollega?

Annika Lexén är docent i arbetsterapi på institutionen för hälsovetenskap på Lunds universitet. Hon har också jobbat som arbetsterapeut.

Annika Lexén
Annika Lexén, docent i arbetsterapi på Lunds universitet.

– Tänk på vad du ser. Kollegan ser blek och ledsen ut. Det absolut viktigaste då är du vågar vara medmänniska. Våga fråga hur personen mår. För den personen betyder det ofta oerhört mycket att känna att man är sedd, uppmärksammad, att någon bryr sig, säger Annika Lexén.

Många drabbas

Men just det där med att våga fråga kan vara svårt.

Psykisk ohälsa är så vanligt att de flesta antingen har drabbats själva eller känner någon som drabbats. Trots det är psykisk ohälsa stigmatiserat och det finns fördomar, menar Annika Lexén.

– Dels är det så. Men också att man kanske är rädd för att trampa någon på tårna när man frågar. Eller att man är rädd för att man inte kan eller orkar hjälpa personen.

Tre tips för dig som kollega

  1. Var uppmärksam på om kollegan förändras. Den första signalen att något inte står rätt till är om ett typiskt beteende förändras, till exempel att den punktliga kollegan börjar komma sent till jobbet.
  2. Våga fråga. Det är inte meningen att du ska göra en professionell insats, bara visa att du bryr dig.
  3. Dela din oro med chefen. Den kan ta frågan vidare till mer professionell hjälp som exempelvis företagshälsovården.

Källa: Hjärnkoll

– Men då vill jag verkligen betona att du inte behöver hjälpa eller lösa personens alla problem. Man kan bara vara en medmänniska som lyssnar, som ger en klapp på axeln om någon har en tuff dag.

Ge första hjälpen

Du kan resonera med din kollega som verkar må dåligt. Har kollegan sökt hjälp? Kanske borde kollegan prata med chefen? Du kan också prata med chefen om din oro eftersom det är arbetsgivaren som har arbetsmiljöansvaret.

– Du behöver inte vara någon expert. Att vara en medmänniska som lyssnar är som att ge en form av ”första hjälpen” mot psykisk ohälsa, tills personen får rätt hjälp, säger Annika Lexén.

Om du själv mår dåligt

Mår du psykiskt dåligt? Det finns många ställen dit du kan vända dig för att få hjälp.

Vårdguiden – 1177

Jourhavande medmänniska – 08 702 16 80

Mind Självmordslinjen – 90101