Kontaktyrken måste vaccineras nu
Sveriges coronastrategi har inte tagit hänsyn till klass. Åtgärderna utformades inte efter människors reella möjligheter att följa dem. Folkhälsomyndigheten verkar ha trott att hela Sverige består av hemmajobbare med höj- och sänkbara skrivbord. Nu behövs ordning och reda. Kontaktyrken inom till exempel städ, kollektivtrafik och handel måste erbjudas vaccin så fort som möjligt.
En städare har ingen chans att göra sitt pass utan att exponeras
Jobbar man hemifrån kan man isolera sig i månader. En busschaufför blir däremot utsatt för virus varje dag. En städare har ingen chans att göra sitt pass utan att exponeras. Och hur ska man laga en vattenkran hos en barnfamilj på ett smittsäkert sätt?
7 procent av LO:s medlemmar har jobbat hemifrån under 2020. Motsvarande siffra för TCO är 42. Inget av detta tas någon hänsyn till i vaccinationsordningen.
Folkhälsomyndigheten har fått kritik från alla håll, ofta för saker de inte kunnat förutse eller påverka. Det här bottnar i en strukturell oförmåga att erkänna Sverige som ett klassamhälle. Att den undre ekonomiska tredjedelen av befolkningen lever under andra villkor än andra. Att det har betydelse för pandemins utveckling.
Det är ingen slump, klass dödar
För det handlar inte bara om den fysiska möjligheten att värja sig – medelklassen har ett grundskydd i form av bättre hälsa, bättre ekonomi och mindre sårbarhet. Blir man som låginkomsttagare inlagd är prognosen dyster. Region Stockholm har i en rapport visat att 842 av de 1162 som dog första halvåret hade låg inkomst. Det är ingen slump, klass dödar.
Att vaccinera de yrkesgrupper som har minst möjlighet att isolera sig är logiskt. Såväl ur ett smittspridningsperspektiv, sjukvårdsperspektiv som ett rättviseperspektiv. Det är fortsatt arbetarklassen som säkerställer att samhället kan fungera. Det hade varit en symbolisk handling att ge vaccinet till dem som behöver det mest.