Så ska kroppsarbetare gå från doldisar till kändisar
Städaren Visar Pllana är på väg att bli kändis. Som en av huvudpersonerna i ett projekt om kroppsarbetare kan han dyka upp i din hemstad, på ditt jobb och i en bok.
– Jag tror på förändring. Och om jag kan hjälpa till så att folk förstår vem som är samhället, vem som sliter och vem som kämpar, särskilt nu under pandemin … då vill jag verkligen bidra, säger han.
Alltså tackade han ja till projektet Vi som arbetar med våra kroppar. Med det kommer Visar Pllana i Malmö, bovärden Madeleine Holst i Lund och ytterligare 31 arbetare från hela landet definitivt att synas.
Sprids över landet
De, deras tankar och bilder från deras jobb ska visas på en stor utställning som flyttar runt mellan museer och därtill i en fotobok. Material kommer också att spridas via 16 små lättflyttade utställningar, som kan ställas upp på arbetsplatser och vid möten. Och alltsammans blir grunden för studiecirklar och undervisning på gymnasiet.
Visar Pllana Städare ”Vi måste skrika så att vi syns och hörs.”
– Jag ville helst visa och hylla den avancerade städningen som krävs på ett läkemedelsföretag, säger Visar Pllana som jobbar på städföretaget ISS sedan åtta år.
”Jag fick för lite ersättning”
Men där släpptes fotografen inte in. I stället handlar hans del av projektet om att städa på hotell. Och samtidigt om hans fackliga uppvaknande och numera starka engagemang.
– Min chef började bråka om timmarna, jag fick inte rätt ersättning för övertiden. Då gick jag med i facket, började gå på klubbmöten. Och när ordföranden skulle gå i pension och kamraterna ville rösta på mig så tänkte jag … att jag kan göra något för att hjälpa mina kollegor.
På den vägen är det. I dag jobbar Visar Pllana fackligt på heltid. Han engagerar sig i städare med problem och som inte vågar visa att de pratar med facket, som är rädda för chefen.
– Städning har blivit stressigt och tufft. Cheferna och kunderna kräver mer och mer. Vi måste skrika så att vi syns och hörs.
LO och ABF är med
Projektet Vi som arbetar med våra kroppar startades och har drivits igenom av Annica Carlsson Bergdahl.
– Jag är extremt intresserad av människor och samhällsfrågor. Jag vill föra fram de röster som sällan hörs. Vi måste tala om villkoren som människor arbetar under i dag, säger hon.
Annica Carlsson Bergdahl knöt fotografen Elisabeth Ohlson till sitt projekt. Hon sålde in idén till LO och ABF som tände på den, är med och sprider material samt stödjer alltsammans.
Madeleine Holst Bovärd ”Det här är en chans att få vara en röst.”
Bovärd i mansdominerad bransch
Bovärden Madeleine Holst, på AF Bostäder i Lund, är också med och visar upp sig och sitt jobb.
– För mig känns det kul att få vara den som är med som anställd i en mansdominerad bransch. Jag har varit ute tidigare och pratat om det här att jobba på mansdominerade jobb, om genus och hbtq-frågor och jag tänker att det här är en chans att få vara en röst, säger hon.
Kan ändra synen
Det känns som att det är fler i samhällsdebatten under corona som lyfter arbetares viktiga jobb. Att fler tänker på alla som är ute och gör sitt jobb i samhället trots coronapandemin. Tror du att det kan bli en ändrad syn på arbetare?
– Jag hoppas verkligen det, att folk får upp ögonen för arbetare som är ute i ”real life” och löser sina uppgifter och möter folk vare sig det är corona eller inte. Ändå är de vi som är lägst betalda.
Vi som arbetar med våra kroppar
Utställningen öppnar den 5 juni på Länsmuseet i Gävle. Sedan blir det turné och tre platser är inbokade: Ljusdal, Rydal i Västergötland och Västra Frölunda. Utställningen visas också digitalt.
Boken släpps den 5 juni på Carlsson bokförlag.
De 16 små utställningarna turnerar på arbetsplatser och föreningslokaler i LO och ABF:s regi. Ett material för studiecirklar ingår i projektet, liksom ett pedagogiskt material för gymnasieskolan.