– Hemma – det är trapphuset, tvättstugan, gården, stadsdelen också …

Och i sitt hem håller man städat och fint. Budskapet sprider Yonas Albawi när han pratar med hyresgäster som klagar på ordningen i tvättstugan, innan han går och fixar till den stökiga tvättstugan. Grunden är densamma när han möter åldriga hyresgäster eller barn, och när han träffar ett ungdomsgäng på gården i bostadsområdet Planteringen.

”Alla tycker om Yonas. Han är klippan som håller ordning här”, säger en hyresgäst i filmen där Yonas Albawi har huvudrollen.

Fler arbetare på tv

För några år sedan kom den fackliga tankesmedjan Katalys med undersökningen som berättar att fem (5) procent av dem som syns och hörs i Sveriges television (SVT) kommer från arbetarklassen. I dokumentärer, nyhets- och samhällsprogram är andelen ännu lägre. Samtidigt har ungefär halva befolkningen arbetarjobb.

Sex nya dokumentärfilmer kan ses som något av ett svar på den statistiken. Under samlingsnamnet Kneg kommer tittarna att få möta vaktmästare, receptionister, truckförare, lastbilschaufförer, bärplockare … och en fastighetsvärd i Helsingborg.

– Jag gillar egentligen inte att bli fotad och filmad. Jag vill bara göra mitt jobb, säger Yonas Albawi, fastighetsvärd och huvudperson i filmen All shall be well (Allt blir bra).

Yonas gör skillnad

Men så tänkte han ett varv till när både SVT och hans arbetsgivare Helsingborgshem tyckte att han passade bra i rollen.

– Vi behöver mer dokumentation av arbetare och av oss som är utländska. För mig handlar det om att göra skillnad och det försöker jag visa i filmen.

Fastighetsfolket har fått tjuvtitta på tv-programmet som har premiär den 1 maj. En fråga gnager under de 20 minuter som det pågår:

Yonas, är du alltid så där lugn?

– Jaa, jag är sådan. Stress finns inte i min kalender. Jag har kontroll och planerar allt. Om det är något jag inte klarar … så lämnar jag det. Sedan kommer jag tillbaka när jag har en lösning. Och jag tänker alltid att den som är framför mig är snäll.

Suckar i grovsoprummet

Själv känner han sig lycklig och tillfreds med livet numera. Han gillar sitt jobb, även om han suckar när det är kaos i grovsoprummet en måndagsmorgon.

– Det bästa med jobbet är att jag träffar så många människor. Jag får möjligheten att göra andra glada. Och samtidigt ger de mig hopp och energi!

För övrigt har fastighetsvärden fått nytt jobb sedan filmen spelades in, fortfarande på Helsingborgshem:

– Jag är fastighetsansvarig nu och det händer nya saker varje dag, säger Yonas Albawi med nöjd röst.

Vill du se mer av Yonas?

Filmen All shall be well läggs ut på SVT Play den 1 maj. Söndag den 23 maj visas den i SVT2 klockan 20:00.

Regissören heter Magnus Gertten. Det var han som gjorde filmen Den unge Zlatan.