Titeln är kvartersvärd, men hur presenterar de sig egentligen när de träffar någon på en fest?

– Fastighetsskötare, säger Christian Johansson med 30 år i branschen.

– Kvartersvärd, sen säger jag utemiljöare. Och så förklarar jag att jobbet är som en vanlig fastighetsskötare, säger Lotta Nordgren som startade sin nya karriär för fyra år sedan.

– Fastighetsskötare. Sen säger jag att jag har stigit lite i rang … och heter kvartersvärd nu för tiden … men gör ungefär samma sak som förut, säger Christer Stensson, anställd på bolaget sedan 36 år.

Eviga samtal om titlarna

Titlar, yrkesroller och lönenivån som följer med titlarna är ett återkommande tema i långa diskussioner i fastighetsskötarnas egen Facebookgrupp. Skillnaderna är stora mellan företagen.

Tänk dig en kille eller tjej som jobbar på ett bostadsföretag någonstans i Mellansverige. Uppdraget är inre skötsel: hålla koll på undercentralerna, fixa ett trasigt portlås, rensa igensatta avlopp, byta en tvättmaskin …

Så flyttar hen till Göteborg och ska försöka hitta ett liknande jobb på något av de tre stora kommunala bostadsbolagen. Vilken tjänst ska hen då söka? Svaret är inte helt enkelt, den nya göteborgaren får författa tre olika jobbansökningar.

Till Poseidon: husvärd. Till Bostadsbolaget: fastighetsvärd. Och till Familjebostäder: bovärd.

Kvartersvärd Lotta Nordgren räfsar ihop nedklippta perenner.

Tre olika yrkesroller

Emil Bood, verksamhetschef på Fastun, suckar lite. Fastun är en förening som facket och arbetsgivarna driver tillsammans, med uppdrag att påverka yrkesutbildningarna och på så sätt säkra kompetensen i fastighetsbranschen.

– Vi har definierat vad som ingår i de olika yrkesrollerna, men sedan benämns jobben på helt olika sätt ute på företagen. Det kan vi inte göra mycket åt, säger han.

De tre yrkesrollerna som Fastun har mejslat fram ur det gamla begreppet fastighetsskötare är fastighetsvärd, fastighetsskötare och fastighetstekniker. Emil Bood spekulerar:

– Kanske har titlar som värd och värdar kommit in på företagen för att signalera mer service och fokus på kundbemötande?

De tre rollerna

Fastun har mejslat fram tre yrkesroller ur det som en gång i tiden kallades fastighetsskötsel.

Fastighetstekniker

Har ansvar för daglig tillsyn av fastigheters tekniska system. Kan ute på företagen också ha titlar som drifttekniker, drift- och fastighetstekniker, servicetekniker, driftsreparatör.

Fastighetsvärd

Ska vara länken mellan fastighetsägaren och hyresgästen, och fastighetsägarens ansikte utåt. Håller i administration och har ibland budgetansvar för sitt område. Kan tagen också ha titlar som bovärd, husvärd, kvartersvärd, miljövärd, fastighetsskötare.

Fastighetsskötare

Arbetar med miljön inne i och utanför de fastigheter de ansvarar för. Kan också ha titlar som bovärd, husvärd, kvartersvärd, miljövärd, fastighetsvärd, fastighetsreparatör.

Oftast ovanliga dagar

Tillbaka till Ale och kvartersvärdarna där, ytterligare en titel dryga halvtimmens bilresa från Göteborgs city.

Där ingår det mesta i arbetsdagarna. Grundplanen är rondering på morgonen då soprum, papperskorgar, undercentraler, belysning med mera kollas. Efter frukost tar de tag i hyresgästernas anmälningar och reparationerna som följer med dem. På eftermiddagen är det yttre skötsel som gäller: gräva rabatter, ansa häckar, klippa gräs, räfsa löv, ploga snö.

Men många gånger blir inte alls någon vanlig dag. Åtta av tio är faktiskt ovanliga dagar, enligt Christian Johansson som är kvartersvärd i området Älvängen samt ordförande i Fastighetsklubben. Kollegan Lotta Nordgren, med samma område, fyller i:

– Då kan dan börja långt innan man är framme på jobbet. En akut vattenläcka och allting krånglar. Eller snö som måste börja plogas vid femtiden på morgonen.

Kvartersvärd Christer Stensson hämtar de redskap han behöver i sin arbetsbil.

”Det vita guldet”

Christer Stensson, med områdena Skepplanda och Alvhem, hoppas på mycket snö under resten av vintern.

– Snön är det vita guldet! När det snöar och vi plogar på helgen går det att tjäna lite extra pengar eller komp, säger han.

Lotta Nordgren gillar nog växtsäsongen mer.

– Min stora passion är att få helheten att se bra ut. Rabatter, häckar och sådant, säger hon.

– Jag har gjort världens resa. Efter åratal som köksbiträde och barnskötare utbildade jag mig till trädgårdsmästare. Här jobbar jag både inne och ute, och gör sånt som jag aldrig trodde att jag skulle göra. Byter packningar, toastolar, elkontakter …

Frihet under ansvar

Alla tre trivs med kundkontakten.

– Det passar mig att prata med hyresgästerna. Ibland känns det viktigare än det man är där för att göra hos dem, säger Christian Johansson.

Men det bästa med jobbet på Alebyggen? Kollegorna – och frihet under ansvar.

– Jag lägger upp jobbet som jag själv vill. Har inga chefer här, de sitter borta i Nödinge, säger kvartersvärden Christer Stensson.

Kvartersvärd Christian Johansson hämtar barkmull.

Fångar känslan

Alebyggens vd Johan Redlund berättar hur det kommer sig att företaget fastnat just för titeln kvartersvärd i stället för den tidigare fastighetsskötare:

–  Vi hade en lång dialog med kollektivet om själva innehållet i jobbet. De uppskattar bredden av arbetsuppgifter och det slutade med att uppdraget innehåller allt från kontakt med hyresgästerna, reparationer i lägenheterna till daglig skötsel av utemiljön.

– Och då tyckte vi att kvartersvärd bäst fångar känslan i detta.

En fråga om image

Mona Finnström är vd i arbetsgivarorganisationen Fastigo. Hon beskriver hur hon som ny i branschen jämförde med sjukvårdsbiträden – som har samma titel i hela landet. Men efter 20 år har hon släppt den matchen, och förklarar varför.

– Det är ett väldigt fritt yrke. Det handlar om att bygga relationer med hyresgästerna. Vilken titel som används är ett uttryck för företagets kultur. En fråga om image.

Ingen tar ledartröjan

Peter Aronsson, till helt nyligen central ombudsman Fastighets och vice ordförande i Fastun, är inne på liknande tankegångar när det handlar om floran av titlar. Han har en del av svaret i att fyra stora arbetsgivarorganisationer, två intresseorganisationer och flera fackförbund agerar i branschen.

– Ingen har tagit ledartröjan. Vi har försökt både från facket och arbetsgivarna, men jag tror att vi gett upp allihopa, konstaterar Peter Aronsson.

Vad är det största problemet med de olika titlarna i fastighetsbranschen?


Joakim Oscarsson
tredje ordförande och avtalssekreterare i Fastighets

– Det är svårt att följa löneutvecklingen i branschen. Vi måste hålla koll på vad en bovärd gör i ett företag, om det är detsamma som en fastighetsskötare eller …

Bild: Fastighets

Mona Finnström vd i Fastigo

– Om du söker jobb är det viktigt att läsa vad som ingår i tjänsten.

Bild: Sara Burman

Emil Bood verksamhetschef på Fastun

– Det kanske blir färre sökande till ett jobb. Och kanske inte rätt sökande heller, om jobbet kallas något som den personen inte definierar det med. Det här är ett problem i en bransch som har svårt att hitta kompetent personal.

Bild: Fastun