Långa sjukskrivningar bland fönsterputsare och städare
Städning och fönsterputs är riskyrken när det handlar om både arbetsolyckor och långvariga sjukdomar. Bland män är det den bransch på hela arbetsmarknaden där flest är långsjukskrivna. Fönsterputsaren Kalle Renkonen är inte förvånad.
– Det är stressigt och man låter inte kroppen vila. Jag gissar att hälften av sjukskrivningarna på mitt jobb beror på stress – och resten på belastningsskador, säger han som också har egna erfarenheter att berätta om.
Färre långa sjukskrivningar
Lika regelbundet som julafton och midsommar kommer den årliga rapporten om allvarliga arbetssjukdomar och olyckor på jobbet. En försommardag dimper den ner i mejlboxen: Afa Försäkrings statistikrapport som benar ut risken att drabbas i olika yrken. Skillnader i antalet olyckor och sjukdomar förknippade med jobbet mellan könen finns också med. Liksom vilka skador och sjukdomar som är vanligast. De senaste siffrorna handlar om 2019, före pandemin alltså.
Årets rapport visar att antalet långa sjukdomsfall fortsätter att gå ner långsamt, och så har det varit sedan 2016. Sjukskrivningarna blir också kortare.
– Försäkringskassans rehabkedja kan vara en av förklaringarna. Vi ser att flera sjukskrivningar nu avslutas på den 180:e dagen, just när den sjukskrivnas förmåga ska prövas mot hela arbetsmarknaden, säger Anna Weigelt, analyschef på Afa Försäkring.
Fallolyckor vanligast
De allvarliga jobbolyckorna ökade något 2019 efter att ha gått ner i flera år.
– Där ser vi att fler äldre ärenden än tidigare anmäls. Så det är snarare en minskad underanmälning av olyckor än flera olyckor, analyserar Anna Weigelt.
Fallolyckor är fortfarande det vanligaste sättet att skada sig på jobbet. Det gäller både fall på marken eller golvet och fall från höjder.
Risker med fönsterputsning
Städare och fönsterputsare löper, precis som tidigare år, stor risk att få sjukdomar som tvingar dem till långa sjukskrivningar. Bland män ligger yrket alltså i topp när det handlar om sjukfall längre än tre månader.
Har du märkt av det, Kalle Renkonen, fönsterputsare sedan 20 år?
– Jag har nog klarat mig relativt bra när det gäller belastningsskador. Men visst har jag känt av axlar och rygg, handlederna också förresten, säger han.
Har sprungit in i väggen
En förklaring kan var att han ”vågar säga vad han tycker”. Det behövs i en bransch med mycket press från ledningen, tycker han, och önskar att fler gjorde det.
– Jag har själv sprungit in i väggen. Det var stress, hårt jobb, dålig sömn och privata bekymmer … men jag fick hjälp och är tillbaka, berättar Kalle Renkonen, fönsterputsare i Uppsala.
Grund för forskningen
Vi frågar Anna Weigelt, analyschef på Afa Försäkring, vad all denna statistik ska vara bra för.
– Huvudsyftet är att våra ägare (facken och arbetsgivarna, reds anm) ska veta vad de ska lägga sina forskningspengar på. De satsar ungefär 150 miljoner varje år på olika projekt som ska göra arbetslivet säkrare, blir svaret.
Så mår Fastighets branscher
4,0 städare och fönsterputsare av 1 000 råkade ut för ett allvarligt jobbolycksfall.
4,2 fastighetsskötare av 1 000 råkade ut för ett allvarligt jobbolycksfall.
Jämfört med 2,6 av 1 000 på hela arbetsmarknaden.
29,2 städare och fönsterputsare av 1 000 var sjuka i minst tre månader.
11,9 fastighetsskötare av 1 000 var sjuka i minst tre månader.
Jämfört med 17,5 av 1 000 på hela arbetsmarknaden.
Siffrorna gäller 2019.
Källa: Afa Försäkrings rapport Allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro