– Vi ställer inte in på grund av coronan, vi ställer om, säger Karin Strömqvist Bååthe, som leder projektet på Svenska judoförbundet.

Projektet går ut på att samla arbetsgrupper och lära deltagarna att falla rätt. Tanken är att hitta riskbranscher som till exempel städning eller fönsterputs. Arbetsgivarna erbjuds judoinspirerad träning för sina anställda utan kostnad.

Idén är att när de tränar upp styrka, balans och fallteknik ska risken för fallolyckor minska. Samtidigt kan den som ändå faller undvika skador.

Hoppas på städföretag

– Hittills har vi inte haft några städföretag, det kan vara svårt att få ihop gruppen och träna samtidigt på samma ställe. Vi hade däremot en dialog med några intresserade fastighetsbolag strax innan coronan slog till, berättar Karin Strömqvist Bååthe.

För visst drabbades även fallprojektet, som drivs av judoförbundet och Afa försäkring, av pandemin. Efter ett år med ungefär 50 grupper som tränade sjönk antalet drastiskt till fyra under 2020, samtliga före coronautbrottet.

Den 1 mars bli det en nystart. Fallträningen fortsätter – men nu på datorn eller utomhus. En surfplatta fungerar också. Mobilen är lite svårare att träna med, men det kan gå. Ett krav är då att kameran är riktad så att instruktören kan se alla deltagare – samtidigt som de ser instruktören.

Nystart på datorn

Afa försäkring har räknat ihop att det varje år inträffar ungefär 11 000 fallolyckor på arbetstid. Utomhus eller inomhus, på plan mark eller golv, från höjd eller stege.

Städare och fönsterputsare är, tillsammans med undersköterskor, vårdbiträden och brevbärare, en av de värst drabbade yrkesgrupperna. Samtliga har jobb som inte kan skötas hemifrån under pandemin.

Gnuggas lite extra

– Tanken är att vi börjar om med gruppträningen, men nu kan en deltagare stå i Vilhelmina och en i Malmö. Åtta eller tio personer är max och vi strävar efter att ha två ledare så att de kan gnugga lite extra med var och en, Karin Strömqvist Bååthe på Svenska judoförbundet.

Det handlar om tio digitala träffar på max en timme. En variant med träning utomhus och utan närkontakt med kollegorna har också tagits fram.

Så farliga är fallen

Fallolyckor är den vanligaste arbetsolyckan.

Varje år inträffar cirka 11 000 fallolyckor på arbetstid.

Runt 8 000 fallolyckor är av typen fall i samma nivå och drygt 2 000 av dessa blir allvarliga arbetsolyckor.

Risken att drabbas av en fallolycka ökar med åldern.

Källa: Afa försäkring

Vad är judo?

Judo betyder Den följsamma vägen och är en japansk kampsport som funnits sedan slutet av 1800-talet. Judo går ut på att besegra motståndaren genom teknik, snabbhet, smidighet och styrka.

Judon ger bland annat fysisk träning av balans, explosiv styrka i muskler och träning i kroppsuppfattning.

Källa: Svenska judoförbundet