Minimera riskerna

Vintern är alltså en risk, men det finns sätt att förebygga arbetsolyckor på halt underlag. Effektiv sandning och snöröjning. Rejäla vinterskor med ordentligt djupa mönster i sulorna på den som skottar, sandar och saltar. Broddar, kanske inbyggda i skorna. Halkskydd vid in- och utgångar. Undvik blöta golv inomhus.

Hur gör pingvinerna?

En expert på att förebygga fallolyckor rekommenderar att vi rör oss som en pingvin när underlaget är halt. Det vill säga gå långsamt, sänka tyngdpunkten och böja lite på knäna. Försök att slappna av också. Ju mjukare och mer avspänd du är i kroppen, desto mindre skadar du dig om du faller. Pingvin-tricket funkar absolut på jobbet också, säger Erik Wallmon, miljövärd och huvudskyddsombud på Familjebostäder i Göteborg.

Tänk efter före

Träna upp balans och koordination. Judo är en metod, då lär du dig att falla utan att skada dig. Eller öva att falla rätt hemma på sängkanten: rulla in huvudet mot kroppen och tippa bakåt. Styrketräning kan också vara bra i förebyggande syfte. Arbetsgivare kan ordna halkutbildning för äldre anställda, eftersom riskerna ökar med åldern.

Så vanligt är det

Varje vinter halkar drygt 25 000 personer i Sverige så illa att de måste söka läkarvård. Då pratar vi på snö och is. På jobben sker omkring 8 000 fallolyckor på samma nivå (alltså inte från en stege eller liknande) under ett år, hur många av dem som beror på halka utomhus har vi ingen siffra på. Fastighetsskötare, städare och fönsterputsare är yrkesgrupper som drabbas av halkolyckor.

Armar och ben

Frakturer i armar eller handled är vanligt eftersom man försöker ta emot sig. Brutna ben och fotleder är andra följder av halkolyckorna. Att man ramlar eller faller är den vanligaste orsaken till allvarliga arbetsolyckor. Hälften av de allvarliga fallolyckorna ger bestående men.

Arbetsgivarens ansvar

Det är alltid din arbetsgivares skyldighet att se till att arbetsmiljön är säker. Säg ändå till om du upptäcker risker. Berätta för skyddsombudet också.

Om olyckan är framme

Halkar du och skadar dig på jobbet ska du anmäla så snart du kan till din arbetsgivare, skyddsombudet och Försäkringskassan. Gör det helst direkt, om du väntar kan det bli svårare att bevisa att du skadade dig i just den olyckan. Försäkringskassan avgör om det är en arbetsskada, inte arbetsgivaren. Arbetsgivaren är däremot skyldig att skriva under din anmälan.

Extra försäkring med kollektivavtal

Om din arbetsgivare har kollektivavtal har du också en trygghetsförsäkring som ger mera om du drabbas av arbetsskada. Den heter TFA och finns hos Afa Försäkring. Du kan få ersättning för inkomstbortfall, tandskador, ärr, sveda och värk, kostnader för sjukhusbesök, läkemedel, trasiga glasögon och liknande. Ersättningen är utöver det du får från Försäkringskassan. Glöm inte att spara alla kvitton.

När du inte hunnit fram till jobbet

Om du råkar ut för en halkolycka på väg till eller från ditt arbete räknas det oftast som en färdolycka. Den ska också anmälas till Försäkringskassan. Du kan också få extra ersättning via TFA om ni har kollektivavtal på jobbet.

Källor: Afa Försäkring, Myndigheten för samhällsskydd, Umeå universitet