”Inget stopp för hyvling i nya las-förslaget”
Nej, något stopp för hyvlade arbetstider hittar inte Fastighets Joakim Oscarsson i regeringens förslag till ny lag om anställningsskydd.
– Vissa regler blir tydligare än i dag, men detta lagförslag skulle ha kommit betydligt tidigare. Och ändringarna väger inte upp den försämrade tryggheten i andra delar av förslaget, säger han.
Fenomenet ”hyvling” blev allmänt bekant när facket Handels gick till domstol för att rädda anställningstid för sina medlemmar.
Frågan handlar om ifall arbetsgivare har rätt att dra ner anställdas arbetstid när företaget så önskar? Utan förhandling och utan uppsägningstid? Svaret som Arbetsdomstolen levererade i november 2016 var att lagen om anställningsskydd (las) då inte hindrade en arbetsgivare att tvinga personal att gå ner i arbetstid.
Förslag i las-utredning
Diskussionerna om hyvling fortsatte. Inom facken och i arbetsgivarnas organisationer. Samt i politiken.
Så i måndags presenterade regeringen och samarbetspartierna Liberalerna och Centern tre utredningar som ska lägga grunden för nya lagar om arbetsrätten. Utredningarna, i sin tur, bygger på överenskommelsen mellan arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv och tjänstemännens PTK. Den som två arbetarfack, Kommunal och IF Metall, har klivit på – men de andra LO-förbunden sagt nej till.
”Skjuter problemet framåt”
”Vi sätter stopp för hyvling”, var ett av beskeden på presskonferensen om förslagen till ny las.
– Men förslagen hindrar inte en arbetsgivare som vill hyvla ner arbetstid, konstaterar Joakim Oscarsson, Fastighets tredje ordförande.
Han ser i stället att lagändringen kan skjuta problemet framåt. Arbetsgivaren måste ge de anställda en omställningstid, och nya scheman kan börja gälla först tre månader efter beskedet.
Drabbar senast anställd
En annan ändring är att hyvlingen ska följa grundregeln i las: först-in-sist-ut. Den kortade arbetstiden drabbar alltså de senast anställda, enligt förslaget.
– Den linjen har vi försökt följa redan tidigare i förhandlingar med arbetsgivare som vill hyvla. Och de brukar förstå tanken, säger Joakim Oscarsson.
Han beskriver också, precis som Handels avtalssekreterare Per Bardh i en intervju i Handelsnytt, att gränserna för hur arbetsgivarna ska få hyvla kommer att avgöras i Arbetsdomstolen.
Inte vanligt – än så länge
I Fastighets branscher förekommer hyvling lite då och då inom städning. Fenomenet har hittills varit vanligare inom handeln och i hotell- och restaurangbranschen.
– En farhåga är att arbetsgivare ska ta den här ändringen som en intäkt för att börja hyvla mer, säger Joakim Oscarsson.