ISS planerade en organisationsförändring för anställda som städar på Danske Bank. Fastighets hann inleda förhandlingar för två medlemmar i Göteborg och Malmö som skulle få sina tjänster hyvlade. I Malmö skulle en städare få sin tjänst hyvlad från 60 till 50 procent. I Göteborg handlade det om en städare som arbetat 25 år för ISS och som skulle få sin tjänst hyvlad från 100 till 80 procent. Att ”hyvla” innebär att en anställd får sin arbetstid minskad vid neddragningar i stället för att säga upp personal på grund av arbetsbrist.

Förhandlingar gav resultat

Men efter förhandlingar med Fastighets valde ISS att backa från beslutet. Fastighets förhandlade om hyvlingsfallen både i Göteborg och Malmö. Björn Lindberg, ombudsman för Fastighets i region Syd, var den som ledde förhandlingen i Malmö.

Björn Lindberg är ombudsman i Fastighets region Syd.

– Vi bestred hyvlingen direkt. Jag anser att det strider mot gällande kollektivavtal, i städavtalet står det att man ska sträva efter heltidstjänster. Vi anser också att man brustit i konsekvensanalysen av hur hyvlingen skulle påverka vår medlem. Eftersom tjänsten skulle hyvlas till 50 procent fanns det risk att hon skulle bli av med sin a-kassa. Ett så stort företag måste ta ett större ansvar för sina medarbetare, säger Björn Lindberg.

ISS hänvisar till Arbetsdomstolen

Enligt Björn Lindberg hänvisade ISS till den dom från Arbetsdomstolen som år 2016 gav Coop rätt när de sänkte sysselsättningsgraden för elva medlemmar i Handels. Ewa Edström som är ombudsman på Fastighets förbundskontor säger att domen från Arbetsdomstolen skapat en praxis som försvårar fackets arbete för att stoppa företag från att hyvla tjänster.

– Domen skapar helt klart problem. Men från Fastighets sida kommer vi aldrig att acceptera hyvling. Varje gång vi får en förhandling om hyvling gör vi allt som står i vår makt för att stoppa den. Vi jobbar också mot politiken för att förändra lagen, vi vill inte att det ska vara lagligt, säger Ewa Edström.

Förhoppning om att ISS undviker hyvling

Fastighetsfolket har sökt ISS som har avböjt att ge en intervju. Företagets presstjänst skriver i ett mejl att ”ISS har som princip att inte kommentera enskilda ärenden som rör relationer mellan företaget, medarbetare och kunder”. 

Som Fastighetsfolket tidigare rapporterat om har Fastighets förhandlat med ISS om hyvling vid flera tillfällen, bland annat för städare i Sollefteå och i Stockholm. Björn Lindberg hoppas att beslutet om att de två städarna får ha kvar sina tjänstgöringsgrader gör att ISS avstår från att hyvla tjänster framöver även i andra delar av landet.

– I förhandlingen tryckte jag på att varje hyvling de vill genomföra skapar en dålig relation både till medarbetarna och till oss som facklig motpart. Jag hoppas att ISS avstår från hyvling i fler delar av landet. Hyvling förstör får så många människor. Men när det gäller en lågavlönad städerska som ska få livet att gå ihop är det extra ansvarslöst. Det känns bra att ISS valde att ta sitt ansvar i det här fallet, säger Björn Lindberg.