Här finns hjälp om det blir strul på sommarjobbet
Oklara arbetsvillkor, gratis provjobb, svartjobb och otydliga arbetstider är några exempel på problem som kan drabba unga som sommarjobbar. LO har dragit i gång sin kampanj som ska få den som råkar illa ut att söka hjälp.
– Jag har inga särskilda kunskaper om fastighetsjobb och städ. Men generellt är det största och vanligaste problemet ”kreativa” anställningsavtal i de flesta branscher, säger Josefin Johansson, ungsekreterare på LO, som sedan flera år leder sommarkampanjen.
Utöver anställningsavtalet, vad ska man tänka på som sommarjobbare?
– Se till att du får en ordentlig intro om vad du ska göra. Kolla att det finns någon kvar under sommaren som du kan vända dig till. Om du jobbar på ett fastighetsbolag till exempel och det kommer en arg granne och skäller.
Vad gör den som tycker att något verkar konstigt på sommarjobbet?
– Ring till fråga facket-telefonen på 020-56 00 56. Om du vill vara anonym kan vi berätta vad som gäller. Och om du vill ha fackets hjälp hänvisar vi dig vidare till rätt fackförbund.
Hur hittar ni sommarjobbarna under pandemin?
– Det blir tyvärr ett år till utan att vi besöker de unga ute på jobben. Vi kör kampanjerna på sociala medier.
Men är det bara problem med sommarjobb?
– Nej! Det är ju den första inblicken i arbetslivet som och den är positiv för de allra flesta. Då är det fantastiskt att tjäna sina egna pengar.