Hur ska jag förbereda mig?

Kolla ditt anställningskontrakt ordentligt innan du skriver på. Och hör efter om du kan komma förbi jobbet någon gång innan du börjar, träffa dina nya arbetskamrater och kanske ta en fika. Då behöver du inte vara så nervös inför den första arbetsdagen.

Anställningskontrakt – vad är det?

Kontraktet är ditt bevis på vad ni har kommit överens om. Det ska stå vilken typ av anställning du får och mellan vilka datum ditt säsongsjobb pågår. Arbetstider och lön ska finnas med. Det ska också tydligt framgå vilket företag som anställt dig och vad företaget har för organisationsnummer. Jämför lönen med det kollektivavtal som gäller på arbetsplatsen, om det finns något.

Vilket kollektivavtal gäller på min arbetsplats?

De flesta företag i fastighetsbranschen har kollektivavtal. Facket Fastighets har centrala kollektivavtal med flera arbetsgivarorganisationer vars medlemsföretag jobbar med fastighetsskötsel: Fastigo, Almega fastighetsarbetsgivare och Sobona. Du kan fråga vilket som gäller och sedan klicka på ditt avtal här ovanför om du vill titta på det.

Varför är kollektivavtal bra?

I kollektivavtalet bestäms hur hög den lägsta lönen måste vara. Företag utan avtal kan alltså betala sämre lön och dessutom lägre eller ingen ersättning för obekväm arbetstid (ob-tillägg), övertid och mertid. Kollektivavtalet ger dig också inbetalningar till din framtida tjänstepension och dessutom vissa försäkringar.

Den lägsta lönen för den som har fyllt 20 år ligger runt 23 000 eller 24 000 kronor i de olika avtalen. Inget hindrar företaget att betala mer än så.

Varför ska jag gå med i facket?

Det är facket som har förhandlat fram lönerna, och i den här branschen är lägstalönerna förhållandevis höga. Om du och andra går med blir facket ännu starkare i framtida förhandlingar.

Om du är medlem kan du fråga facket när du undrar över något. Och få hjälp om det blir problem på jobbet. Du får också flera försäkringar som är bra att ha, både på jobbet och på fritiden.

Vad gör jag första dan på jobbet?

Antagligen får du börja med att hämta ut arbetskläder och skor. Sedan kanske någon av arbetskamraterna visar dig runt på området. Passa på att fråga det du undrar över. Vad du förväntas göra. Hur maskinerna fungerar. När ni brukar äta lunch.

Arbetsgivaren ska se till att du får instruktioner om hur maskiner och redskap fungerar och hur du ska hantera dem på ett säkert sätt. Innan du börjar använda dem.

Vad har jag för skyldigheter?

Du (och arbetsgivaren) ska följa ert kontrakt. Du gör de arbetsuppgifter som ingår och på det sätt som arbetsgivaren har bestämt. Du ska följa arbetstiderna. Du ska också sätta dig in i och följa de regler och dokument som till exempel handlar om säkerheten. Du ska använda skyddsutrustning och skyddsanordningar.

Men rättigheter då?

Det står i lagen att arbetsgivaren ansvarar för att din och dina kollegors arbetsmiljö är trygg och säker. I lagen finns också grundregler som att alla har rätt till semester. Om du är anställd bara några månader betyder det att du i stället får semesterersättning i pengar.

Företagen i fastighetsbranschen har nästan alltid arbetskläder och skyddsskor till sina anställda. Och även om du är säsongsanställd har du rätt till de förmåner som fast anställda på företaget har. Det kan handla om lunchkuponger, friskvårdspeng och ledigt på klämdagar.

Oj, sommaren är slut – vad gör jag nu?

Om du sköter ditt jobb bra så ökar möjligheterna till fast anställning. Antingen när din arbetsgivare ska anställa eller om du söker jobb på något annat fastighetsbolag. Arbetsgivarna pratar med varandra och om du får bra referenser på ett företag är fler intresserade av dig. Skriv ett mejl till HR-avdelningen när säsongen är slut, tacka för den här tiden och skriv att du är intresserad av fortsatt jobb när det finns.