Första rådet som ombudsman Torbjörn Jonsson, som har ansvar för försäkringar i förbundet, vill ge medlemmar med försäkringsfrågor är att vända sig till sin närmaste fackliga representant.

Saneraren Fredrik: ”Jag har fått en andra chans i livet”

Försäkringar

– Helst att man vänder sig till en försäkringsinformatör. Även om den fackliga representanten inte kan frågan, så kan personen sätta en i kontakt med den som kan, säger han.

En slags arbetstagarvård

Avtalsförsäkringen, som LO har förhandlat fram och som gäller för alla arbetsplatser med kollektivavtal, gäller om du till exempel blir sjukskriven. Är man sjukskriven längre än 14 dagar kan man ansöka om avtalsgruppförsäkring, AGS. Det gjorde saneraren Fredrik Johansson, som var sjukskriven en månad och kunde få några tusenlappar som komplement till sjukpenningen från Försäkringskassan.
– Många arbetsgivare hjälper medlemmen att söka AGS-försäkringen, man ser det som en slags arbetstagarvård, säger Torbjörn Jonsson.

Förutom avtalsförsäkringarna och de obligatoriska medlemsförsäkringarna, har Fastighets även förhandlat fram den frivilliga sjuk- och efterlevandeförsäkringen. Denna tecknas automatiskt om man inte tackar nej och kostar extra.
– Men det fina med den försäkringen är att man inte behöver någon hälsoprövning, vilket man hade behövt på den öppna marknaden, säger Torbjörn Jonsson.

Behövs oftast ingen blankett

Det är via sjuk- och efterlevandeförsäkringen som Fredrik Johansson också kunde få ut en ersättning för sin diagnos, i det här fallet akut hjärtinfarkt. Hur processen ser ut för att kunna ta del av diagnosbeloppet beror på vad man drabbats av.

För de flesta anmälningar behövs oftast ingen blankett, utan det räcker att medlemmen ringer till Folksam och uppger vad som har hänt. Rör det sig om mindre skador och mindre belopp så regleras det helt utan kvitton.
– Vid en enkel fritidsskada uppger man tid och plats när man besökt akuten, plus lite andra uppgifter. Till och med vid ersättning för enklare vanprydande ärr så sker det också muntligt, säger Torbjörn Jonsson.
– Men om det rör sig om större skador så begär Folksam in kompletterande upplysningar.

Här är dina försäkringar

Du som jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal omfattas av många försäkringar. De kallas för avtalsförsäkringar.. Dessa gäller om du till exempel blir sjukskriven eller föräldraledig.

Vid föräldraledighet kan du själv ansöka om premiebefrielseförsäkringen, som kan göra stor skillnad för vilken pension man kommer att få.
Vid sjukskrivning mer än två veckor kan du själv ansöka om avtalsgruppförsäkring, AGS, som kompletterar sjukpenningen som du får från Försäkringskassan.

Ett antal medlemsförsäkringar ingår i ditt medlemskap i Fastighets, bland annat hemförsäkring, olycksfallsförsäkring och livförsäkring.
Sjuk- och efterlevandeförsäkringen ansluts du till automatiskt om du inte tackar nej till det och är en försäkring som kostar extra.
Du kan även köpa till medlemsförsäkringar, bland annat sjuk- och efterlevandeförsäkring samt olycksfallsförsäkring för din partner.

Det går även att teckna individuella försäkringar för till exempel hus, bil och husdjur.

Läs mer på lo.se/start/facket_forsakrar

https://www.fastighets.se/medlem/forsakringar/medlemsforsakringar/