– I dag var riktigt hårt, jag gick nästan in i väggen, säger Fredrik Johansson.

Två gånger i veckan tränar han vattengympa och styrketräning i grupp, innan han tar bilen till jobbet som sanerare på Veolia i Norrköping. Denna morgon ville gruppledarna pröva på något nytt: japansk högintensiv intervallträning, tabata, en träningsform som ska vara bra för bland annat hjärtat.

Så kan du få ekonomiskt stöd om du blir sjuk

Försäkringar

”Rätt jobbigt”, tycker Fredrik Johansson – men ett viktigt steg i den rehab som 47-åringen har deltagit i under ett par månader, efter att ha drabbats av en akut hjärtinfarkt.
– Jag måste tänka på att jag investerar i mig själv nu när jag fått en andra chans, säger han.

Fick känningar på jobbet

Fredrik Johansson var mitt uppe i ett fysiskt ansträngande torrsugningsjobb när han fick de första känningarna i bröstet. Saneraren trodde att det bara rörde sig om en sträckning i muskeln, skakade av sig känslan och tog en paus från arbetet.

Jag hade tur som var på rätt plats när hjärtinfarkten hände

Dagen därpå skulle han till sjukhuset för att ta bort ärrvävnad efter ett bortopererat födelsemärke. På väg till huvudreceptionen var det som att något plötsligt tog ett rejält tag om bröstet – och kramade om det hårt.
– Då kände jag att något inte stämde, säger han.

Fredrik Johansson råkade befinna sig på ett sjukhus när han drabbades av en akut hjärtinfarkt.

”Jag hade tur som var på rätt plats”

Han skickades till akutmottagningen, blodtryck och blodprov togs och lades in för observation. Nästa dag kom beskedet: Akut hjärtinfarkt orsakad av igentäppta kranskärl.
Dagen därpå opererades han i Linköping.
– Jag hade tur som var på rätt plats när hjärtinfarkten hände, säger han.

Video från YouTube

Genom att börja spela videon godkänner du YouTubes dataskydsspolicy.

47-åringen blev sjukskriven på heltid i fyra veckor. Under den här tiden fick han inte anstränga sig eller lyfta något tyngre än fem kilo.
Allt eftersom dagarna gick hopade sig tankarna kring allt som hade hänt under bara ett par dagar, då livet vänts upp och ner.
– Första veckan var värst. Jag tänkte: ”Kommer jag vakna i morgon? Vad händer med familjen om jag går bort?”, berättar han.

Fick hjälp av fackets försäkring

Utöver sjukpenningen kunde Fredrik Johansson få hjälp med några tusenlappar via avtalsgruppförsäkringen, som gäller för alla arbetsplatser med kollektivavtal.
Han fick även hjälp av sjuk- och efterlevandeförsäkringen som han har som medlem i Fastighets. Genom att fylla i en skadeanmälan om akut hjärtinfarkt och skicka blanketten till Folksam, kunde saneraren få ut en ersättning på 50 000 kronor för sin diagnos.
– Det tog bara en vecka innan jag fick beskedet på sms. Det var en väldigt stor lättnad att få hjälp, så man kunde fortsätta gå runt ekonomiskt fast jag varit borta från jobbet, säger Fredrik Johansson.

I dag är 47-åringen tillbaka på jobbet på heltid, men har fått anpassa arbetsuppgifterna efter hälsan. Kosten har fått läggas om, läsk och godis har han slutat helt med och alkoholkonsumtionen är på ett absolut minimum. Fredrik Johansson kommer också få äta blodförtunnande medicin i ett år framöver.
– Snuset har det varit svårare med, men jag har i alla fall halverat min konsumtion av det, säger han.

Ett livsomvälvande uppvaknande

Fredrik Johansson beskriver den akuta hjärtinfarkten som ett livsomvälvande uppvaknande. Rehabträningen pågår till mitten på december och efter nyår ska han skaffa sig ett gymkort för att fortsätta att träna i vardagen.
Tillsammans med familjen kommer han också ha gått i en hjärtskola med dietister och fysioterapeuter, för att lära sig att leva med en hjärt-kärlsjukdom.
– Jag kommer få leva med sjukdomen resten av livet, men jag ser det som att jag fått en andra chans, säger Fredrik Johansson.

Vanligaste dödsorsaken i Sverige

Cirka 1,8 miljoner människor i Sverige har drabbats av hjärt-kärlsjukdom.

Hjärt-kärlsjukdom är också den vanligaste dödsorsaken i landet. Sjukdom i hjärta och kärl är också den vanligaste dödsorsaken i resten av världen.

Årligen dör mer än 17 miljoner människor av sjukdomar i hjärta och kärl i världen.

Totalt står hjärt-kärlsjukdomarna för 29 procent av alla dödsfall.

Källa: Hjärt-Lungfonden