Karensavdraget återinförs – detta gäller när du blir sjuk
Från den 1 oktober går det inte längre att få ersättning från första dagen du blir sjuk. Regeringen har slopat ersättningen för karensavdraget, eftersom så många nu är vaccinerade mot covid-19.
Det innebär alltså att från fredag den 1 oktober så återgår reglerna till de vanliga som fanns på plats innan pandemin. Du får ingen sjuklön från första dagen du är sjuk. Du behöver träffa en läkare och få ett läkarintyg om du är sjuk längre än åtta dagar.
Under pandemin har den som blivit sjuk kunnat få ersättning från Försäkringskassan redan på första sjukdagen. Syftet var att sjuka skulle stanna hemma om de hade coronasymptom, precis som rekommendationerna säger, utan att behöva oroa sig för ekonomin.
Tillbaka till det vanliga
Men för några dagar sedan slog regeringen fast att reglerna ska återgå till de vanliga eftersom över 70 procent av befolkningen är vaccinerade mot corona.
Kommunals ordförande Tobias Baudin säger till tidningen Arbetet att beskedet är ”väldigt olyckligt”. Han tror att det kommer få effekten att människor går till jobbet även om de känner sig krassliga.
– Politiken har ju erkänt avigsidan med det här karensavdraget, nämligen att människor går sjuka till jobbet. Det gör man för att man måste få ihop sin ekonomi. Både till hyran och mat på bordet.